Un important lider militar rus promovat de președintele Vladimir Putin în această săptămână a declarat că invazia Ucrainei ar putea fi doar începutul unor noi conflicte în Europa.

Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, alimentând îngrijorările că ambițiile Rusiei se extind dincolo de preluarea controlului asupra vecinului său. Oficialii și legislatorii ruși au sporit aceste îngrijorări prin apelurile obișnuite la lovituri asupra țărilor NATO pe tot parcursul războiului din Ucraina.

Săptămâna aceasta, Putin l-a ridicat pe generalul-locotenent Andrei Mordvichev la rangul de general-colonel. Mordvichev a condus forțele rusești din Districtul Militar Central și Gruparea Centrală de Forțe care luptă în Ucraina.

Într-un interviu televizat recent, Mordvichev a sugerat că războiul din Ucraina va fi de lungă durată și se va extinde geografic în viitor. Când a fost întrebat dacă Ucraina a fost pur și simplu o “piatră de hotar”, el a răspuns “da, absolut. Este doar începutul”. El a adăugat că conflictul “nu se va opri aici”.

“Cred că mai este destul timp de petrecut. Nu are rost să vorbim despre o perioadă determinată. Dacă vorbim despre Europa de Est, ceea ce va trebui să facem, desigur că atunci va fi mai mult timp”, a declarat generalul.

“Ucraina este doar o treaptă?”, a întrebat apoi interlocutorul.

“Da, absolut. Este doar începutul”, a răspuns Mordvichev, care a continuat spunând că războiul “nu se va opri aici”.

Unii dintre aliații lui Putin au lansat ideea de a extinde invazia Rusiei la membrii NATO, precum Polonia și alte națiuni din Europa de Est. Analiștii consideră că obiectivele lui Putin de reconstituire a teritoriului rusesc și aceste comentarii sunt indicii că Moscova și-ar putea împinge armata mai departe în Europa, dincolo de Ucraina.

Țările NATO au sprijinit Ucraina din punct de vedere militar și umanitar pentru a preveni noi avansuri rusești spre vest. Națiunile estice din apropierea Ucrainei se tem în special că ar putea fi următoarele ținte ale lui Putin.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook