Un raport îngrijorător publicat de zeci de oameni de știință avertizează că schimbările climatice se accelerează în prezent într-un ritm fără precedent în istorie.

Studiul, publicat în revista Earth System Science Data, a constatat că încălzirea globală a crescut cu 0,26 grade Celsius între 2014 și 2023, ducând la o creștere medie a temperaturii suprafeței globale de 1,19 grade Celsius peste nivelul preindustrial din 1850-1900.

Anul 2023 a înregistrat chiar o creștere de 1,43 grade Celsius, alimentată de fenomenul meteorologic El Niño. Cercetătorii descriu acest ritm de încălzire indusă de om drept “fără precedent”, în condițiile în care țintele internaționale de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius devin tot mai greu de atins.

Până la finalul anului 2023, activitățile umane împinseseră temperatura cu 1,31 grade Celsius peste nivelul preindustrial. Cu probabilitatea ca luna mai 2024 să fie a 12-a lună consecutivă cu temperaturi globale record, raportul avertizează că limita de carbon rămas pentru a nu depăși pragul de 1,5 grade este de doar aproximativ 200 de gigatone, echivalentul a cinci ani de emisii curente.

Deși unii factori, precum scăderea anumitor particule poluante din atmosferă, contribuie la încălzire, principalul motor rămân emisiile record de gaze cu efect de seră. Raportul face parte dintr-o serie de evaluări climatice periodice menite să umple golul dintre rapoartele IPCC ale ONU, publicate în medie la fiecare șase ani din 1988.

Lansarea acestui nou studiu survine în contextul întâlnirilor diplomatice în Germania în pregătirea Summit-ului COP29 al ONU din Azerbaijan din noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…