Un atac public șocant la adresa înaltei conduceri a Rusiei a venit joi din partea unui oficial rus staționat în Ucraina, care l-a sfătuit pe ministrul apărării Serghei Șoigu să se gândească să se sinucidă, având în vedere eșecurile din războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Într-un mesaj video de patru minute, Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii anexate Herson, instalat de ruși, i-a criticat public pe “generalii și miniștrii” de la Moscova pentru că nu au înțeles problemele de pe front.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii anexate Herson

„Într-adevăr, mulți spun: dacă a fost un ministru al apărării care a permis o astfel de situație, ar putea, la fel ca ofițerii, să se împuște singuri”, a spus Stremousov. „Dar știți că cuvântul „ofițer” este un cuvânt de neînțeles pentru mulți.”

O astfel de ieșire publică obișnuia să fie extrem de rară în Rusia, dar o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă din Ucraina i-a determinat pe unii dintre aliații lui Putin să reproșeze generalilor de top.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, i-au ridiculizat pe generali, spunând că armata este plină de nepotism și că ofițerii superiori ar trebui să fie deposedați de gradele lor și trimiși pe front desculți pentru a-și ispăși păcatele.

Ministrul apărării, Serghei Shoigu, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a fost numit în 2012. Relația lor era atât de apropiată încât cei doi bărbați își petreceau în mod regulat vacanțele împreună în pădurile și munții din Tuva, orașul natal al lui Shoigu.

Nu a fost clar dacă criticile au fost coordonate, deși reprezintă o problemă pentru Putin într-un moment crucial al războiului: să sacrifice un aliat apropiat și să recunoască faptul că armata a eșuat, sau să îl păstreze pe Shoigu și să riște să își asume el însuși vina.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…