Un soldat polonez a fost înjunghiat mortal în timpul unei confruntări cu migranții care încercau să treacă frontiera dintre Polonia și Belarus. Incidentul a avut loc în apropierea orașului Hajnówka și a stârnit indignare în Polonia.

Potrivit Comandamentului general al forțelor armate poloneze, Mateusz a fost implicat într-o confruntare cu migranții care încercau să intre ilegal în Polonia dinspre Belarus. În timpul altercației, el a fost înjunghiat în piept prin bariera de frontieră poloneză. În ciuda faptului că a primit tratament medical de urgență la un spital local și apoi a fost transportat la un spital militar din Varșovia, Mateusz a cedat în urma rănilor suferite.

Prim-ministrul Donald Tusk a adus un omagiu soldatului căzut la datorie, scriind pe rețelele de socializare: “Tânărul soldat, Mateusz, și-a dat viața apărând granița Republicii Polone. Patria și compatrioții nu vor uita acest sacrificiu. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe celor dragi ai săi”.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a deplâns, de asemenea, moartea lui Mateusz, numindu-l un erou care “a murit în timp ce apăra frontiera poloneză” de un “atac al bandiților”.

Incidentul tragic survine în contextul în care Polonia se pregătește să organizeze alegeri pentru Parlamentul European pe 9 iunie. Partidele politice de dreapta și de extremă-dreapta din Polonia, care și-au făcut de mult timp campanie pe platforme anti-imigrație, vor profita probabil de moartea lui Mateusz ca un strigăt de mobilizare înainte de vot.

Liderul partidului de extremă-dreapta Noua Speranță, Stanisław Tyszka, care candidează pentru un loc în Parlamentul European, a intrat rapid pe rețelele de socializare pentru a declara că “soldații polonezi și polițiștii de frontieră trebuie să aibă dreptul de a se apăra și de a trage în legitimă apărare și în apărarea frontierei noastre!”

Alte știri:  Nicki Minaj și-a anulat concertul la SAGA Festival în ultimul moment, invocând "probleme de siguranță legate de protestele din zonă”

Polonia și Uniunea Europeană au acuzat anterior Belarusul și Rusia de orchestrarea unei crize a migranților pe flancul estic al UE ca o formă de război hibrid. În 2022, Polonia a ridicat un zid de 186 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a descuraja trecerile ilegale.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…