Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare din Moscova, un think tank recunoscut de președintele Putin, a lansat o propunere controversată. Suslov susține că o explozie nucleară demonstrativă ar fi o modalitate de a intimida Occidentul și de a-l împiedica să furnizeze arme Ucrainei. El argumentează că o astfel de demonstrație ar reaminti lumii de pericolul războiului nuclear și ar descuraja orice escaladare a conflictului.

“Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe adversarii noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (adică necombatantă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.

Propunerea lui Suslov a apărut la scurt timp după ce președintele Putin a avertizat Occidentul că furnizarea de arme Ucrainei ar putea declanșa un conflict global. Ucraina susține că are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a se apăra de atacurile rusești, dar SUA nu a aprobat încă furnizarea acestora.

Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că o astfel de acțiune ar fi o escaladare gravă care ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear.

Propunerea lui Suslov a fost întâmpinată cu îngrijorare de către experții occidentali în securitate. Ei se tem că Rusia ar putea fi pe cale să efectueze un test nuclear, o mișcare care ar putea deschide o nouă eră a testelor nucleare la nivel mondial.

Kremlinul nu a comentat încă propunerea lui Suslov, dar a menționat că politica nucleară a Rusiei rămâne neschimbată. Totuși, Moscova și-a exprimat nemulțumire față de “retorica agresivă a Occidentului” cu privire la înarmarea Ucrainei, organizând exerciții militare cu arme nucleare tactice la începutul lunii.

Alte știri:  Controversă în Rusia: Condamnări pentru o piesă de teatru despre soțiile luptătorilor ISIS
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…