Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au solicitat marți (18 mai) încetarea focului între Israel și grupul islamist palestinian Hamas și au stimulat ajutorul umanitar pentru Gaza, dar nu au reușit să ajungă la unanimitatea care ar putea oferi UE pârghie în procesul de pace, relatează Euroactiv.

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Israelului în Uniunea Europeană, a refuzat să se alăture celorlalți 26 de miniștri de externe pentru a solicita un armistițiu .

Cu toate acestea, ceilalți miniștri au promis că UE va încerca să relanseze procesul de pace împreună cu Statele Unite, Rusia și Națiunile Unite.

“Cel puțin putem încerca să obținem încetarea focului, apoi să oferim ajutor umanitar și apoi să vedem ce se poate face pentru a relua procesul de pace din Orientul Mijlociu pentru a aborda cauzele profunde ale violenței”, a declarat ministrul de externe maltez Evarist Bartolo pentru Reuters.

„Nu putem lăsa extremiștii de ambele părți să se hrănească reciproc și să stabilească agenda”, a spus el.

Ministrului maghiar de externe condamnă declarațiile „unilaterale” ale UE

„Am o problemă generală cu aceste declarații europene despre Israel …”, a declarat ministrului maghiar de externe Péter Szijjártó pentru AFP într-un interviu.

„Acestea sunt de obicei foarte unilaterale și aceste afirmații nu ajută, mai ales în condițiile actuale, când tensiunea este atât de mare.”

Ungaria a fost criticată în unele zone pentru înclinarea diplomatică de la vest la est – o politică externă pe care Orban o numește „deschidere spre est”.

Recent și-a folosit puterea de veto pentru a bloca declarațiile UE asupra Chinei, de exemplu.

În interviul cu AFP la ambasada Ungariei la Paris, Szijjártó a insistat că blocarea unor astfel de decizii „este un drept al tuturor țărilor din Uniunea Europeană”.

Declarațiile anterioare ale UE despre China nu au ajutat la „schimbarea lucrurilor”, a argumentat el.

„Deci, dacă am făcut deja opt afirmații, care nu aveau sens, de ce ar trebui să facem a noua? … Diplomația UE nu ar trebui să conste doar în hotărâri, declarații negative și sancțiuni ”, a adăugat el.

„Deci, cred că mai puțină judecată, mai puține prelegeri, mai puține critici, mai puține interferențe și o cooperare mai pragmatică ar putea reda multă putere Uniunii Europene.”

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…