Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a acordat aprobarea preliminară vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V.

Joi, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că atât vaccinul rusesc, cât și vaccinul Oxford-AstraZeneca au primit undă verde de către autoritățile sanitare.

Ministrul de externe Peter Szijjarto se deplasează la Moscova pentru discuții suplimentare, unde se așteaptă să discute despre un acord de transport și distribuție.

Oficialii maghiari din domeniul sănătății sunt, de asemenea, la Beijing pentru discuții cu autoritățile chineze cu privire la aprobarea și livrarea imediată a unui milion de doze de vaccin Sinopharm, care este deja utilizat în Serbia vecină.

Sinopharm, o companie de stat chineză, a anunțat luna trecută că faza a treia de teste clinice a arătat o eficienta de 79% – mai mică decât cea a Pfizer și Moderna.

Dar premierul Ungariei a declarat că singura modalitate prin care țara poate satisface cererea de vaccinare, având în vedere livrarea “frustrant” de lentă a vaccinului Pfizer-BioNTech, este cumpărarea din Rusia și China.

Cel puțin 140.000 de maghiari au fost deja vaccinați, dar eforturile guvernamentale de popularizare a vaccinurilor rusești și chineze s-au confruntat deja cu opoziție.

Scepticismul și suspiciunea în rândul maghiarilor este, cel puțin în imaginația publică, legată de dominația comunistă a țării din 1948 până în 1989.

Măsura a atras, de asemenea, critici din partea Uniunii Europene, care este precaută cu privire la un alt exemplu al guvernului Orban care merge pe drumul său și subminează solidaritatea UE.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook