Un oficial guvernamental ucrainean a declarat că unitățile Federației Ruse din regiunea Herson caută modalități de a negocia o capitulare cu trupele ucrainene care avansează, potrivit unui raport de presă de luni.

Nataliya Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud (OCS) al Ucrainei, a declarat că forțele ruse din sudul țării “caută modalități de a intra în contact cu unitățile noastre pentru a purta așa-numitele negocieri privind posibilitatea de a aduna arme și de a face tranziția sub auspiciile dreptului umanitar internațional”.

Ea a spus că trupele inamice sunt conștiente de victoria majoră a Ucrainei în regiunea Harkov.

Ofensiva din regiunea Harkov, în urma căreia forțele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teritoriu în doar câteva zile, un succes uimitor.

Forțele ucrainene au recucerit luni încă 20 de localități, în timp ce forțele rusești au abandonat porțiuni tot mai mari de teren ocupat și au fugit înapoi peste graniță. În curând, Ucraina, ale cărei forțe au ajuns deja la granița rusă în unele puncte, va amenința zonele deținute de Rusia de la prima invazie a lui Putin în Donbas în 2014.

The Washington Post a relatat luni cum forțele rusești furau mașini și biciclete pentru a scăpa, după ce mai întâi au furat haine civile pentru a păcăli echipele de drone ucrainene.

“Pur și simplu au aruncat puștile pe jos”, a declarat Olena Matvienko, în Zaliznychnye, un sat de lângă Harkov capturat de ruși în primele zile ale războiului, dar din care au fugit panicați după ofensiva ucraineană.

“Au intrat în casele noastre pentru a lua haine, astfel încât dronele să nu-i vadă în uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei au îndreptat pistoalele spre fostul meu soț până când acesta le-a dat cheile de la mașină”, a declarat Matvienko.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.