Uniunea Europeană a declarat luni că a dat in judecată compania anglo-suedeză AstraZeneca, după ce a întarziat în mod repetat livrările de vaccinuri Covid-19 către țările membre.

Cele 27 de națiuni din Uniunea Europeană au lansat un program de vaccinare relativ lent, deoarece livrările companiei către uniune au scăzut cu zeci de milioane de doze înaintea obiectivelor de livrare convenite în contractul său cu UE .

UE a comandat inițial de la companie 300 de milioane de doze de vaccin, plus 100 de milioane suplimentare opționale.

AstraZeneca a declarat că se va apăra puternic în instanță și „regretă” decizia Comisiei Europene de a întreprinde acțiuni în justiție.

Eșecul companiei de a livra dozele convenite a iscat o dispută publică între UE și AstraZeneca, companie care se află în Regatul Unit, unde se pare că dozele convenite au fost livrate la timp.

Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al departamentului de sănătate din cadrul Comisiei Europene, a declarat luni că a fost lansat un proces, argumentând că termenii contractului UE-AstraZeneca „nu au fost respectați, iar compania nu a fost în măsură să vină cu o strategie de încredere pentru a asigura livrarea în timp util a dozelor. “

„Ceea ce contează pentru noi în acest caz este că dorim să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care au dreptul cetățenii europeni și care au fost promise în baza contractului”, a spus el. , adăugând că toate cele 27 de țări au susținut această acțiune.

Într-o declarație de luni, AstraZeneca a declarat: „După un an fără precedent de descoperiri științifice, negocieri foarte complexe și provocări de fabricație, compania noastră este pe cale să livreze aproape 50 m doze țărilor europene până la sfârșitul lunii aprilie, în conformitate cu previziunile noastre.

“AstraZeneca a respectat pe deplin Acordul de cumpărare anticipată cu Comisia Europeană și se va apăra cu fermitate în instanță. Credem că orice litigiu este lipsit de merit și salutăm această oportunitate de a rezolva acest litigiu cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…