Prin ușile din spate (backdoor) a aplicatiilor de mesagerie, serviciile de informații europene ar avea acces la conversațiile private și criptate ale cetățenilor. Proiectul este încă în faza incipientă.

Criptarea end-to-end interzisă pe WhatsApp, Signal sau Telegram?

Acesta este proiectul de rezoluție pe care Consiliul Uniunii Europene (UE), reunind miniștrii fiecărui stat membru, l-a adoptat vineri, 6 noiembrie. Acest lucru ar forța operatorii de mesagerie securizați să permită serviciilor de informații să acceseze conținutul schimbat prin acces privilegiat, dezvăluie presa austriacă ORF.at, citată de Digital Factory.

Acest lucru ar necesita implementarea unui backdoor care să permită unei terțe părți să acceseze conversațiile fără ca utilizatorul să știe. Obiectivul: întărirea luptei împotriva terorismului.

În documentul la care au avut acces doar mass-media austriacă, Consiliul justifică stabilirea procesului după cum urmează:

UE trebuie să garanteze „capacitatea autorităților competente din domeniul securității și justiției penale de a-și exercita puteri legale online și offline […] Există cazuri în care criptarea face analiza conținutului comunicațiilor […] extrem de dificilă sau practic imposibilă, în ciuda faptului că accesul la astfel de date ar fi legal “.

Potrivit ORF.at, proiectul de rezoluție nu a fost încă aprobat de Comitetul permanent pentru cooperare operațională în securitate internă (COSI).Acesta va fi prezentat Comitetului Reprezentanților Permanenți, șase zile mai târziu, pe 25 noiembrie. La fel ca în majoritatea actelor legislative, acest text va trebui, de asemenea, să fie adoptat de Parlamentul European.

Procesul legislativ este încă lung, dar dorința de a descifra există.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Directorul OPC Constanţa, Horia Constantinescu, numit șef la ANPC

Directorul OPC Constanţa, Horia Constantinescu (PSD), a fost numit în funcţia de…

Estonia, Letonia și Lituania trimit arme antitanc şi antiaeriene în Ucraina

Estonia, Letonia și Lituania, membre NATO, vor furniza Ucrainei rachete antiblindate și…

Rusia propune interzicerea utilizării și mineritului de criptomonede

Banca centrală a Rusiei a propus joi interzicerea utilizării și extragerii de…