Polițiștii din Spania au reținut unul dintre cei mai mari escroci de criptomonede din Europa, în orașul Valencia.  Suspectului, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care are cetățenie portugheză, i-au fost confiscate bunuri în valoare de peste 2,5 milioane de euro, potrivit El Pais.

Bărbatul este suspectat de șapte infracțiuni de fraudă și spălare de bani, după ce a creat o aparentă platformă de investiții în criptomonede pe o pagină web, care a fost promovată ulterior prin intermediul forumurilor, emisiunilor radio, evenimentelor sportive și chiar al unor organizații caritabile. Rezultatul a fost investiții din partea mai multor persoane atât în Spania, cât și în Portugalia. Operațiunea poliției a început în luna august, după ce autoritățile au luat cunoștință de fapte datorită colaborării cu securitatea privată.

Platforma oferea investitorilor un randament minim de 2,5% pe săptămână, în funcție de suma investită. În esență, escrocheria era o schemă Ponzi, prin care randamentele erau plătite din fondurile furnizate de noii investitori, a explicat Garda Civilă.

Schema încuraja victimele să investească sume din ce în ce mai mari de bani și, de asemenea, să lucreze pentru a atrage mai mulți investitori. Se presupune că fondurile erau folosite de suspect pentru a-și plăti un nivel de trai ridicat, inclusiv pentru achiziționarea de mașini de lux, vacanțe și mese.

Ancheta poliției a servit la identificarea mai multor victime din Spania și a stabilit, de asemenea, că suspectul ar fi comis infracțiuni în Luxemburg, Elveția și Portugalia. Pe 2 decembrie, au fost efectuate trei percheziții: la domiciliul bărbatului, la sediul firmei și la atelierul unde erau ascunse o parte din bunurile sale, potrivit Gărzii Civile.

În plus, au fost blocate o serie de conturi bancare și pagini web cu acces la platformă, precum și site-urile unde aceasta era promovată. De asemenea, au fost confiscate documente și dispozitive electronice – inclusiv calculatoare, tablete, telefoane mobile și portofele USB pentru criptomonede.

Un total de 20 de vehicule de lux au fost confiscate sau identificate de autorități. Valoarea totală a bunurilor înghețate, inclusiv a mașinilor și a conturilor bancare, este de peste 2,5 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…