Polițiștii din Spania au reținut unul dintre cei mai mari escroci de criptomonede din Europa, în orașul Valencia.  Suspectului, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care are cetățenie portugheză, i-au fost confiscate bunuri în valoare de peste 2,5 milioane de euro, potrivit El Pais.

Bărbatul este suspectat de șapte infracțiuni de fraudă și spălare de bani, după ce a creat o aparentă platformă de investiții în criptomonede pe o pagină web, care a fost promovată ulterior prin intermediul forumurilor, emisiunilor radio, evenimentelor sportive și chiar al unor organizații caritabile. Rezultatul a fost investiții din partea mai multor persoane atât în Spania, cât și în Portugalia. Operațiunea poliției a început în luna august, după ce autoritățile au luat cunoștință de fapte datorită colaborării cu securitatea privată.

Platforma oferea investitorilor un randament minim de 2,5% pe săptămână, în funcție de suma investită. În esență, escrocheria era o schemă Ponzi, prin care randamentele erau plătite din fondurile furnizate de noii investitori, a explicat Garda Civilă.

Schema încuraja victimele să investească sume din ce în ce mai mari de bani și, de asemenea, să lucreze pentru a atrage mai mulți investitori. Se presupune că fondurile erau folosite de suspect pentru a-și plăti un nivel de trai ridicat, inclusiv pentru achiziționarea de mașini de lux, vacanțe și mese.

Ancheta poliției a servit la identificarea mai multor victime din Spania și a stabilit, de asemenea, că suspectul ar fi comis infracțiuni în Luxemburg, Elveția și Portugalia. Pe 2 decembrie, au fost efectuate trei percheziții: la domiciliul bărbatului, la sediul firmei și la atelierul unde erau ascunse o parte din bunurile sale, potrivit Gărzii Civile.

În plus, au fost blocate o serie de conturi bancare și pagini web cu acces la platformă, precum și site-urile unde aceasta era promovată. De asemenea, au fost confiscate documente și dispozitive electronice – inclusiv calculatoare, tablete, telefoane mobile și portofele USB pentru criptomonede.

Un total de 20 de vehicule de lux au fost confiscate sau identificate de autorități. Valoarea totală a bunurilor înghețate, inclusiv a mașinilor și a conturilor bancare, este de peste 2,5 milioane de euro.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rafila îndeamnă oamenii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta de până…

Taiwanul nu este o parte a SUA, ci un teritoriu chinezesc, afirmă ministrul chinez de externe

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat duminică că Taiwanul nu…

Zelenski: “Referendumurile” rusești în zonele ocupate vor bloca viitoarele negocieri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă Rusia organizează așa-numitele referendumuri…

Șeful ANAF, despre Diana Șoșoacă: Are un comportament ca orice contribuabil rău-platnic

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat, referindu-se la datoriile pe care senatorul…

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina spune că rușii au minat centrala nucleară din Zaporojie

Compania nucleară de stat din Ucraina a acuzat forțele rusești care controlează…

Beijingul anunță noi exerciții militare în apropierea Taiwanului

După ce operațiunile cu focuri reale programate anterior s-au încheiat duminică, armata…

Atacul asupra centralei nucleare din Ucraina este “un lucru sinucigaș”, afirmă șeful ONU, care solicită acces internațional

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorilor internaționali…