Talibanii au cucerit luni provincia Panjshir, o regiune montană care a fost ultima destinație a forțelor de rezistență din țară, consolidând controlul total al grupului asupra Afganistanului la o săptămână după ce forțele SUA au părăsit țara.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că grupul islamist a „cucerit complet” Valea Panjshir. “Ultimele noastre eforturi pentru stabilirea păcii și securității în țară au dat rezultate”, a spus el, potrivit The Settle Times.

Un înalt oficial al Frontului Național de Rezistență din Afganistan, care a vorbit cu condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei, a confirmat că talibanii au preluat conducerea. „Da, Panjshir a căzut. Talibanii au preluat controlul birourilor guvernamentale. Luptatorii talibani au intrat în casa guvernatorului “, a spus persoana.

Oficialul a adăugat că Amrullah Saleh, un lider anti-taliban care a ocupat funcția de vicepreședinte al guvernului destituit, a fugit în Tadjikistan.

Dar pe Twitter, NRF a spus că forțele sale au rămas „în toate pozițiile strategice din vale pentru a continua lupta” și că „afirmația talibanilor de a ocupa Panjshir este falsă”.

Și într-un videoclip înregistrat vineri, Saleh a declarat că rapoartele de la acea vreme că fugise din țară erau „total nefondate”, deși a adăugat că situația este „dificilă”.

Luni, victoria talibanilor a urmat o perioadă extinsă de lupte grele între gherilele de rezistență și noii conducători ai Afganistanului. Luptătorii de rezistență au înființat o bază în Valea Panjshir la câteva zile după ce talibanii au preluat controlul asupra Kabul luna trecută, hotărâți să dețină o vale care nu a fost niciodată cucerită de talibani în anii 1990 și nici de Uniunea Sovietică în ocupația sa de aproape un deceniu în Anii 1980.

Pe rețelele de socializare, oficialii talibani au distribuit luni o fotografie care arăta luptători talibani în interiorul clădirilor administrative locale. Într-un mesaj vocal postat pe pagina sa de Facebook, Ahmad Massoud, liderul forțelor de rezistență din Panjshir, a cerut o revoltă națională împotriva grupului taliban.

Atacurile talibanilor din ultimele zile au ucis „un număr record de oameni și forțe de rezistență”, inclusiv membrii propriei familii, a spus el. El a acuzat talibanii că folosesc luptători străini și a spus că o țară condusă de grup va fi „izolată, în întuneric, departe de artă”.

În timp ce a chemat afganii, atât cei din ​​țară, cât și cei din străinătate, să se opună talibanilor, Massoud a condamnat ceea ce a văzut ca fiind eforturi de revopsire a imaginii publice a talibanilor.

“Talibanii nu s-au schimbat în niciun fel”, a spus el. „Au devenit și mai brutali, radicalizati, mai răi și mai fanatici”.

Anumiți membri ai rezistenței au negat luni că talibanii au ocupat Panjshir. NRF a spus într-o postare pe Facebook că „poporul din Afganistan ar trebui să fie asigurat că rezistența va continua până când libertatea și dreptatea vor fi atinse prin ajutorul lui Dumnezeu”.

Între timp, la o conferință de presă la Kabul, Mujahid a spus că trupele afgane care au fost instruite de guvernele occidentale în ultimele două decenii ar trebui să se alăture forțelor de securitate ale țării alături de luptătorii talibani. Unii soldați afgani se numără printre cei care au fugit la Panjshir după ce talibanii au pus mâna pe Kabul luna trecută.

“Forțele care au fost instruite de guvernul anterior trebuie să se reunească”, a spus el. „În viitorul sistem, toate forțele care au fost instruite anterior și sunt profesioniste vor fi reintegrate cu forțele noastre, deoarece țara noastră are nevoie de o armată puternică”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Mujahid a mai spus că Haibatullah Akhundzada, duhovnicul cleric care conduce talibanii, „este în viață (și) îl vom vedea în curând”. Se așteaptă ca Akhundzada să fie numit liderul suprem al țării.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…