Vânzările de automobile în Rusia au scăzut cu 83,5% în luna mai, ajungând la un nou minim istoric, a anunțat luni Asociația Întreprinderilor Europene (AEB), în condițiile în care sancțiunile occidentale au decimat industria auto din Rusia prin lipsa de piese și creșterea în spirală a prețurilor, relatează Reuters.

Scăderea accentuată este pusă pe seama sancțiunillor occidentale care au blocat principalele lanțuri de aprovizionare. Luna trecută, au fost vândute doar 24.268 de vehicule, a precizat AEB. Cu un an înainte, vânzările au fost de șase ori mai mari.

Cei mai importanți producători auto occidentali, în frunte cu Renault , fie și-au suspendat operațiunile, fie au părăsit Rusia de la intrarea în vigoare a sancțiunilor. Industria auto a țării depinde de livrările globale, iar lipsa pieselor a redus volumul de producție de mai multe ori de la 24 februarie.

Potrivit agenției ruse de statistică Rosstat, prețurile automobilelor au sărit cu aproape 50% de la începutul anului, lovind cererea într-o țară în care veniturile gospodăriilor au scăzut, în timp ce inflația a ajuns aproape de maximele ultimilor 20 de ani.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook