Căldura înregistrată în emisfera nordică în timpul verii anului 2023, care a dus la incendii devastatoare în bazinul Mediteranean și la suprasolicitarea rețelelor electrice din China, nu a fost doar cea mai caldă vară înregistrată vreodată, ci și cea mai caldă din ultimii aproximativ 2.000 de ani, potrivit unui nou studiu.

Această descoperire șocantă este rezultatul a două noi studii publicate marți, în timp ce temperaturile globale și emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, temperaturile din lunile de vară ale anului 2023 au fost în medie cu 2,2°C mai ridicate decât media estimată pentru perioada 1-1890. Datele bazate pe analiza inelelor arborilor din nouă situri din nordul emisferei nordice au permis realizarea acestei constatări.

“Când te uiți la întreaga perspectivă istorică, poți vedea cât de dramatică este încălzirea globală recentă”, a declarat coautorul studiului, Jan Esper, un climatolog de la Universitatea Johannes Gutenberg din Germania.

Anul trecut, temperaturile din sezonul de vară pe teritoriile cuprinse între latitudinile 30 și 90 de grade nord au fost cu 2,07 grade Celsius mai ridicate decât mediile pre-industriale, potrivit studiului.

Creșterea temperaturilor a fost amplificată de modelul climatic El Niño, care de obicei coincide cu temperaturi globale mai ridicate, ducând la “perioade de caniculă mai lungi și mai severe, precum și la perioade extinse de secetă”, a spus Esper.

Un alt studiu publicat marți în revista PLOS Medicine arată că valurile de căldură au deja un impact devastator asupra sănătății oamenilor, fiind lasociate aproximativ 150.000 de decese pe an în 43 de țări între 1990 și 2019. Această cifră reprezintă aproximativ 1% din totalul deceselor la nivel global, cam același impact pe carel-a avut și pandemia de COVID-19.

Alte știri:  Caniculă în România: Meteorologii extind Codul Roșu în aproape toată țara

Peste jumătate din aceste decese legate de căldură au avut loc în Asia, o regiune extrem de populată. Europa a avut cea mai ridicată rată per capita, cu o medie de 655 de decese legate de căldură pe an la fiecare 10 milioane de rezidenți. În cadrul regiunii, Grecia, Malta și Italia au înregistrat cele mai multe decese legate de căldura extremă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…