Criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, care a fost arestat la întoarcerea în Rusia weekend-ul trecut, a lansat marți o anchetă cu privire la o proprietate fastuoasă de langă Marea Neagră despre care se crede că este deținută de președintele Vladimir Putin.

Ancheta, publicată pe blogul opoziției cu un videoclip YouTube de două ore înregistrat înainte de întoarcerea sa în Rusia, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost plătită „cu cea mai mare mită din istorie”.

Raportul susține că proprietatea, situată de-a lungul coastei sudice a Mării Negre a Rusiei, este de 39 de ori mai mare decât Monaco și dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar imens ascuns la subsol și podgorii.

Ancheta susține că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea și că complexul a fost finanțat de aliații apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Sechin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Gennady Timchenko.

“Este un stat separat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Putin”, spune Navalny.

Ancheta a fost publicată la o zi după ce Navalny, care a fost reținut după ce s-a întors din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit cu agentul nervos Novichok în august, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare.

Militantul anti-sistem, în vârstă de 44 de ani, spune că Putin a ordonat otrăvirea, o afirmație pe care Kremlinul a respins-o în mod repetat.

Pe 2 februarie, o instanță va începe să dezbată dacă o pedeapsă suspendată de trei ani și șase luni pe care Navalny a primit-o în 2014 pentru acuzații de fraudă ar trebui transformată în închisoare.

Adversarul de la Kremlin a cerut luni susținătorilor săi să iasă în stradă ca răspuns la arestarea sa, aliații săi planificând mitinguri sâmbătă la Moscova și în orașe din toată țara.

Noua anchetă, care se încheie printr-un apel pentru ruși să se ridice împotriva autorităților, se aseamana cu un videoclip YouTube din 2017 în care Navalny îl acuza pe premierul de atunci, Dmitri Medvedev, că controlează un imperiu cu proprietati de lux.

Această anchetă a stârnit proteste opoziționale la scară largă.

Existența proprietății de la malul Mării Negre și legăturile acesteia cu Putin au devenit cunoscute pentru prima dată în 2010, când omul de afaceri Serghei Kolesnikov le-a descris într-o scrisoare publică adresată lui Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți afirmațiile în comentariile adresate agenției de știri RIA Novosti, numindu-le „neadevărate”.

Videoclipul lui Navalny are peste 17 milioane de vizualizări după prima zi

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…