Criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, care a fost arestat la întoarcerea în Rusia weekend-ul trecut, a lansat marți o anchetă cu privire la o proprietate fastuoasă de langă Marea Neagră despre care se crede că este deținută de președintele Vladimir Putin.

Ancheta, publicată pe blogul opoziției cu un videoclip YouTube de două ore înregistrat înainte de întoarcerea sa în Rusia, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost plătită „cu cea mai mare mită din istorie”.

Raportul susține că proprietatea, situată de-a lungul coastei sudice a Mării Negre a Rusiei, este de 39 de ori mai mare decât Monaco și dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar imens ascuns la subsol și podgorii.

Ancheta susține că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea și că complexul a fost finanțat de aliații apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Sechin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Gennady Timchenko.

“Este un stat separat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Putin”, spune Navalny.

Ancheta a fost publicată la o zi după ce Navalny, care a fost reținut după ce s-a întors din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit cu agentul nervos Novichok în august, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare.

Militantul anti-sistem, în vârstă de 44 de ani, spune că Putin a ordonat otrăvirea, o afirmație pe care Kremlinul a respins-o în mod repetat.

Pe 2 februarie, o instanță va începe să dezbată dacă o pedeapsă suspendată de trei ani și șase luni pe care Navalny a primit-o în 2014 pentru acuzații de fraudă ar trebui transformată în închisoare.

Adversarul de la Kremlin a cerut luni susținătorilor săi să iasă în stradă ca răspuns la arestarea sa, aliații săi planificând mitinguri sâmbătă la Moscova și în orașe din toată țara.

Noua anchetă, care se încheie printr-un apel pentru ruși să se ridice împotriva autorităților, se aseamana cu un videoclip YouTube din 2017 în care Navalny îl acuza pe premierul de atunci, Dmitri Medvedev, că controlează un imperiu cu proprietati de lux.

Această anchetă a stârnit proteste opoziționale la scară largă.

Existența proprietății de la malul Mării Negre și legăturile acesteia cu Putin au devenit cunoscute pentru prima dată în 2010, când omul de afaceri Serghei Kolesnikov le-a descris într-o scrisoare publică adresată lui Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți afirmațiile în comentariile adresate agenției de știri RIA Novosti, numindu-le „neadevărate”.

Videoclipul lui Navalny are peste 17 milioane de vizualizări după prima zi

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la peste 11.200 de morți

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că bilanțul victimelor cutremurelor de…

“Dați-ne aripi”: Zelenski îndeamnă Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Marea Britanie pentru a mulțumi poporului…

Încălzirea globală ar putea expune aproximativ 15 milioane de oameni la riscul de inundații provocate de revărsarea lacurilor glaciare

Pe măsură ce ghețarii se topesc și varsă cantități masive de apă…

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 15.800 de morți

Oficialii și medicii au declarat că 12.873 de persoane au murit în…

ONU solicită ajutor urgent pentru Siria

Trimisul special al Națiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat că…

Kim Jong Un și-a prezentat fiica și rachetele la o paradă nord-coreeană

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și tânăra sa fiică au fost în…

China îndeamnă Occidentul să nu mai facă apel la victoria Ucrainei în războiul cu Rusia

Fu Cong, ambasadorul Beijingului la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la…