O explozie uriașă a avariat grav o rafinărie de petrol cheie din estul îndepărtat al Rusiei, aceasta fiind cea mai recentă explozie misterioasă care a afectat infrastructura țării.

Explozia a lovit rafinăria de petrol Angarsk, în apropiere de orașul siberian Irkutsk, joi, în jurul orei locale 5.50.

Două persoane au fost ucise și cinci rănite în explozia, despre care oficialii spun că a fost cauzată de “contaminarea cu gaz” a echipamentului uzinei, deși nu este clar dacă a fost un accident sau dacă a fost sabotat.

Aceasta are loc pe fondul multiplelor explozii și incendii în locații cu legături cu armata rusă sau cu oligarhii, pe care mulți le suspectează că sunt orchestrate de Ucraina.

Rafinăria Angarsk produce combustibil pentru avioane și motorină care pot fi folosite de armata rusă și este deținută de gigantul petrolier Rosneft, care este deținut de aliatul lui Putin, Igor Sechin.

Acesta este al doilea incendiu în mai puțin de o lună la rafinărie, un incident anterior fiind raportat la 27 noiembrie.

Angarsk se află la aproape 5.000 de kilometri de linia frontului din Ucraina.

În ultimele două săptămâni, explozii au zguduit instalațiile rusești de depozitare a energiei din regiunile Kursk și Briansk, care se află mai aproape de granița cu Ucraina.

La fel ca la Angarsk, exploziile au avut loc la primele ore ale dimineții și s-au concentrat asupra infrastructurii energetice.

Alte două explozii au lovit bazele aeriene rusești de la Saratov și Riazan, avariind bombardiere cu capacitate nucleară folosite pentru atacuri asupra centralelor electrice ucrainene.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook