Sonda spațială DART a NASA a intrat cu succes într-un asteroid îndepărtat la viteză hipersonică pe 26 septembrie, în cadrul unui test al primului sistem de apărare planetară din lume, conceput pentru a preveni o eventuală coliziune apocaliptică a unui meteorit cu Pământul.

Prima încercare a omenirii de a modifica mișcarea unui asteroid sau a oricărui corp ceresc a fost transmisă pe internet de NASA de la centrul de operațiuni al misiunii din afara Washington, D.C., la 10 luni după lansarea DART.

Transmisia în direct a arătat imagini luate de camera DART în timp ce vehiculul “impactor” în formă de cub, nu mai mare decât un automat cu două panouri solare dreptunghiulare, a intrat în asteroidul Dimorphos, de mărimea unui stadion de fotbal, la aproximativ 11 milioane de km de Pământ.

Misiunea a fost concepută pentru a determina dacă o navă spațială este capabilă să schimbe traiectoria unui asteroid prin forța cinetică pură, devierea acestuia de la curs suficient de mult pentru a ne feri planeta de pericol.

Dacă experimentul a reușit dincolo de realizarea impactului dorit nu va fi cunoscut până când nu se vor face observații suplimentare ale asteroidului cu ajutorul telescoapelor de la sol, luna viitoare. Dar oficialii NASA au salutat rezultatul imediat al testului de luni, spunând că nava spațială și-a atins scopul.

“NASA lucrează în beneficiul umanității, așa că pentru noi este o împlinire supremă a misiunii noastre să facem așa ceva – o demonstrație tehnologică care, cine știe, într-o zi ne-ar putea salva casa”, a declarat administratorul adjunct al NASA, Palm Melroy, un astronaut pensionat, la câteva minute după impact.

DART, lansată de o rachetă SpaceX în noiembrie 2021, a efectuat cea mai mare parte a călătoriei sale sub îndrumarea directorilor de zbor ai NASA, iar în ultimele ore ale călătoriei controlul a fost cedat unui sistem autonom de navigație la bord.

Alte știri:  TAROM anunță că toate zborurile regulate se desfășoară conform programărilor

Impactul de luni seară a fost monitorizat aproape în timp real de la centrul de operațiuni al misiunii de la Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins din Laurel, Maryland.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…