O conferință de presă comună a primului ministru spaniol Pedro Sánchez și a președintelui lituanian Gitanas Nausėda, la baza aeriană Šiauliai din Lituania, a fost întreruptă joi dimineață din cauza prezenței unui avion rusesc neidentificat în spațiul aerian al acestei țări, potrivit unor surse guvernamentale.

Sánchez se afla la baza aeriană lituaniană pentru a vizita trupele spaniole staționate acolo în misiunea NATO. Nausėda vorbea când un grup de ofițeri militari s-au repezit către un avion Eurofighter situat în spatele ambilor lideri.

Surse guvernamentale au declarat că a existat o alertă reală și că un avion de luptă a fost trimis urgent pentru a informa pilotul aeronavei ruseștil despre încălcarea spațiului aerian al Lituaniei.

Conferința de presă a fost reluată aproximativ 25 de minute mai târziu.

Surse militare cred că Rusia a declanșat alerta intenționat din cauza vizitei lui Sánchez. Niciun incident de acest tip nu a fost înregistrat în ultimele 18 zile, dar acestea apar adesea atunci când autoritățile europene vizitează sau când se desfășoară exerciții NATO. „Acesta este un caz real care arată importanța prezenței noastre aici”, a spus Sánchez, la reluarea conferinței de presă.

Sánchez se află într-un turneu de trei zile la Marea Baltică. După ce a vizitat trupele la baza Šiauliai, se așteaptă să călătorească în capitala Lituaniei, Vilnius, pentru a se întâlni cu prim-ministrul Ingrida Šimonytė. Agenda liderului spaniol include și o întâlnire cu Svetlana Tijanovskaya, principalul lider de opoziție din Belarus.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook