Ursulei von der Leyen a rămasă fără scaun în timpul unei întâlniri la Ankara în care au fost implicați cei doi președinți ai UE și liderul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Imaginile apărute in mediul online au declanșat o avalanșă de critici.

Von der Leyen, prima femeie președintă a comisiei, a fost vizibil iritată la începutul discuțiilor cu Erdoğan și Charles Michel, fostul prim-ministru belgian care este președintele Consiliului European.

Scena incomodă s-a petrecut înainte de o întâlnire de trei ore cu Erdoğan, în care una dintre problemele ridicate de liderii UE a fost drepturile femeilor în lumina retragerii Turciei de la o convenție privind violența de gen.

Von der Leyen, fostul ministru german al apărării care a condus puterea executivă a UE din decembrie 2019, a trebuit să se mulțumească cu un loc de rangul doi pe o canapea vizavi de ministrul de externe al Turciei.

Iratxe García Pérez, europarlamentarul spaniol care conduce grupul socialiștilor și democraților în parlamentul european, a scris pe Twitter: „Mai întâi se retrag din convenția de la Istanbul și acum o lasă pe președinta comisiei europene fără loc într-o vizită oficială. Ruşinos.”

„Ce fiasco diplomatic”, a scris pe Twitter Violeta Bulc, fost comisar al UE.

Nici Von der Leyen și nici Michel nu au făcut nicio mențiune asupra gafei diplomatice într-o conferință de presă post-ședință. „Am venit în Turcia pentru a da relației noastre un nou impuls și, în acest sens, am avut o primă întâlnire interesantă cu președintele Erdoğan”, a spus Von der Leyen.

Ea a adăugat că Turcia a trimis un „semnal greșit” prin părăsirea convenției privind prevenirea violenței împotriva femeilor, semnată în 2011.

„Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia se retrage din convenția de la Istanbul”, a spus ea. „Este vorba despre protejarea femeilor și protejarea copiilor împotriva amenințării violenței”.

Erdoğan nu a luat parte la declarație. Rezultatul principal al reuniunii a fost acela că UE a fost de acord să prelungească acordul de cinci ani, în valoare de 6 miliarde de euro, în cadrul căruia Bruxelles-ul a acordat finanțare în schimbul opririi mișcării migranților către Grecia.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…