Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia are “patru noi regiuni”, într-un discurs ținut vineri la Kremlin, în care a prezentat anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care forțele Moscovei le-au cucerit parțial în timpul unui conflict de șapte luni cu Ucraina.

Vladimir Putin a semnat decretele prin care declară că regiunile ucrainene estice Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie fac parte din Rusia, în urma voturilor de la referendumul condamnat la nivel internațional, ca parte a invaziei sale în țara vecină.

Putin a dat startul ceremoniei cu un discurs lung, combativ și furios, în care liderul rus a lansat noi amenințări nucleare, promițând să “protejeze” noile teritorii anexate “cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

“Poporul și-a făcut alegerea. O alegere fără echivoc… Aceasta este voința a milioane de oameni”, a declarat Putin, adăugând că cetățenii din cele patru regiuni ocupate vor face parte din Rusia “pentru totdeauna”.

“Îndemn regimul de la Kiev să înceteze toate ostilitățile, să oprească războiul… și să se așeze la masa negocierilor”, a declarat Putin în discursul său de vineri.

De asemenea, Putin a acuzat SUA că sunt responsabile de crearea precedentului prin utilizarea armelor nucleare.

Liderul rus a acuzat SUA și aliații săi că duc un “război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le-a susținut în estul Ucrainei.

Putin a afirmat că Occidentul nu are dreptul moral să vorbească despre democrație, adăugând că există motive să credem că țările occidentale nu caută o cale de ieșire din criza alimentară globală.

El a continuat spunând că lumea este martoră la “satanism pur și simplu” în Occident, întrebând audiența dacă chiar vor ca copiilor lor să li se ofere “operații de schimbare de sex”.

Anexările lui Putin sunt văzute pe scară largă ca un răspuns la dificultățile militare din ce în ce mai mari pe câmpul de luptă. La începutul acestei luni, Ucraina a împins trupele rusești în afara regiunii Harkov, recuperând zone confiscate de Moscova în prima zi a invaziei.

Rusia se confruntă acum cu o altă înfrângere militară semnificativă, mii de soldați ai săi fiind încercuiți în Lyman, o fortăreață de importanță strategică din nordul provinciei Donețk, una dintre cele patru regiuni pe care Putin le-a declarat parte a Rusiei.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *