Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amânat în ultimul moment conferința de presă în care trebuia să vorbesască despre “taxa pe soare“. Motivul absenței a fost prezența în sală a liderului AUR, George Simion, despre care reprezentanții ministerului au declarat că a nu a fost acreditat.

Virgil Popescu a refuzat să se prezinte și l-a trimis pe secretarul de stat Sergiu Niculescu să anunțe că nu mai ține conferința întrucât în sală era și parlamentarul AUR, George Simion.

După ce a plecat și secretarul de stat, George Simion a făcut declarații de la pupitrul Ministerului Energiei, după care a pornit prin minister în căutarea lui Virgil Popescu, el cerându-le persoanelor pe care le întâlnea să-i spună la ce etaj are ministrul biroul.

”A fugit ministrul, a fugit Virgil, a fugit hoţul”, a spus George Simion despre absenţa lui Popescu de la conferinţă.

„Nu o sa fiu violent și nu o să arunc cu nimic. Știu că mulți ați vrea să vedeți reacții, dar după aceea vom fi acuzați de provocare. Am venit și noi deși nu voiau să ne permită accesul. În ce bază legală accesul unui deputat este interzis in minster?”, a spus George Simion în live-ul pe Facebook, înaintea conferinței, explicând că a venit în calitate de parlamentar să pună întrebări privind introducerea noii „taxe pe soare”.

Jurnaliștiii prezenți în sală l-au întrebat pe Simion de ce nu încearcă să discute pe alte căi cu ministrul : “Am apelat la alte instrumente parlamentare și domnul Virgil Popescu nu a venit să răspundă despre taxa pe soare în parlamentul României. Mă așteptam ca domnul Virgil Popescu să vină să dea explicații. Nu vrea, asta este.”

Despre „taxa pe soare”

USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care îi afectează pe cei care au investit în producția de energie solară. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională.

Ordonanța vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă, potrivit USR. Conform documentului, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.

Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori.

USR a solicitat retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial și corectarea Ordonanței de Urgență. 

La scurt timp după ce USR a lansat acuzațiile, ministrul Energiei a acuzat partidul condus de Cătălin Drulă de ticăloșie.

Popescu a declarat că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.

De asemenea, Ministerul Energiei a precizat, pe facebook, că este vorba de transpunea în legislația românească a unei directive europene.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

Paco Rabanne, cunoscut pentru parfumurile și creațiile sale de modă, a murit…