Un videoclip cu soldați israelieni înarmați care arestau un grup de cinci copii palestinieni în Cisiordania a declanșat furie pe scară largă din partea activiștilor și a grupurilor pentru drepturile omului, care au văzut incidentul ca fiind „extrem de agresiv”.

Videoclipul, filmat de un cercetător de teren al unui grup israelian pentru drepturile omului, a fost înregistrat în zona Masafer Yatta din sudul dealurilor Hebron, care găzduiește zeci de grupuri de sate și enclave palestiniene, precum și mai multe așezări israeliene ilegale și avanposturi.

“Am primit un telefon la începutul după-amiezii spunând că există coloniști care urmăreau un grup de tineri băieți palestinieni lângă satul at-Tuwani și că ar trebui să merg acolo cât de repede pot”, a declarat Nasr Nawajaa, un activist local.

„Când am ajuns, erau zeci de soldați israelieni înarmați și mascați care trăgeau copiii către un grup de Jeep-uri militare. Și mi-am luat imediat camera și am început să filmez ”, a spus Nawajaa.

În videoclipul filmat de Nawajaa și publicat de B’Tselem, zeci de soldați israelieni în echipament de luptă pot fi văzuți apucând copiii îngroziți și împingându-i spre vehiculele militare.

Mai mulți spectatori palestinieni pot fi văzuți încercând să intervină, dar fără rezultat. La un moment dat, un băiat palestinian mai în vârstă poate fi văzut încercând să salveze unul dintre minori, moment în care este prins de un alt soldat și târât împreună cu grupul.

„Copiii țipau și plângeau, rugându-i pe soldați să-și cheme părinții și să aștepte până sosesc familiile înainte de a-i lua”, a spus Nawajaa pentru MEE.

El a spus că soldații erau „extrem de agresivi” cu copiii, care aveau între opt și 13 ani.

„Soldații tratau copiii ca niște criminali împietriți, ca și când ar fi comis o crimă uriașă”, a spus Nawajaa, adăugând că soldații „i-au luat pe copii cu forța”.

Potrivit lui Nawajaa, copiii au fost reținuți și duși la așezarea israeliană din apropiere, Kiryat Arba, unde au fost ținuți în interiorul vehiculelor militare și interogați timp de câteva ore, înainte de a fi eliberați familiilor lor seara.

„Aceștia sunt doar copii inofensivi, ce fel de amenințare ar putea reprezenta pentru a justifica acest tratament?” A întrebat Nawajaa.

Arestările copiilor au fost condamnate pe scară largă, întrucât a ieșit la iveală faptul că tinerii culegeau legume și ierburi sălbatice când au fost reținuți.

Potrivit lui Nawajaa, băieții culegeau o legumă sălbatică numită „akoub”, care înflorește primăvara în Palestina.

“Multe dintre familiile din Masafer Yatta trăiesc în condiții socio-economice precare”, a declarat Nawajaa pentru MEE. „‘ Akoub poate fi vândut la un preț bun pe piața palestiniană, așa că multe familii și copiii lor ies să culeagă legumele sălbatice în această perioadă a anului pentru a câștiga niște bani pentru a se întreține singuri ”.

Nawajaa a menționat că, în timp ce Israelul a interzis în prealabil culegerea akoub-ului, legea a fost abrogată anul trecut, făcând legală culegerea a 5 kg de persoană în zona în care se aflau băieții.

“Nu a existat nicio justificare legală pentru arestarea lor”, a spus Nawajaa.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…