Agenția ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a acuzat luni trupele Moscovei de un atac asupra unei centrale nucleare din sudul țării – a doua ca mărime din Ucraina.

Acuzațiile vin după ce centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, controlată de Moscova – cea mai mare instalație atomică din Europa – s-a confruntat cu bombardamente frecvente în ultimele luni, ceea ce a ridicat temeri privind un incident nuclear.

Luni, “armata rusă a efectuat un atac cu rachete asupra sitului industrial” al centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk, a declarat Energoatom într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram.

Aceasta a adăugat că o “explozie puternică” a avut loc “la doar 300 de metri” de reactoarele instalației, dar acestea funcționau “normal”.

Lovitura a avariat peste 100 de ferestre ale clădirii centralei, a precizat agenția nucleară, postând fotografii cu sticlă spartă în jurul ferestrelor sparte.

De asemenea, agenția a publicat fotografii a ceea ce a spus că este un crater de doi metri adâncime din locul unde a aterizat racheta.

“Din fericire, nimeni din personalul centralei nu a fost rănit”, a precizat Energoatom.

“Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte de a fi prea târziu”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Telegram, reacționând la atac.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…