Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți ca Rusia să se retragă din Crimeea pentru a marca sfârșitul oficial al conflictului, afirmând că regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atâta timp cât Crimeea este ocupată.

“Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atâta timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă și de durată în multe țări de pe coasta Mării Mediterane atât timp cât Rusia poate folosi peninsula noastră ca bază militară”, a spus Zelenski.

În obișnuitul său mesaj zilnic, președintele ucrainean a reamintit că lupta dintre Moscova și Kiev a început cu “anexarea ilegală” a peninsulei Crimeea, adăugând că ocupația a reprezentat o amenințare masivă la adresa securității europene.

“Astăzi, subiectul Crimeei se află în centrul atenției. Și pe bună dreptate, pentru că Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea. Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei”, a declarat Vladimir Zelenski.

El a subliniat că, atâta timp cât Rusia continuă să domnească asupra Crimeei, multe țări vor fi private de o “pace durabilă”.

“Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost întotdeauna și va rămâne unul dintre cele mai sigure locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune masivă, probleme de mediu, disperare economică și război”, a afirmat Zelenski.

Între timp, Grupul celor șapte națiuni industrializate a condamnat ocuparea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie și a cerut Moscovei să restituie imediat Ucrainei controlul deplin al centralei.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Kadîrov îndeamnă Moscova să ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui…

Forțele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din…