Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească pentru a determina China să invadeze Taiwanul, dar a spus că țara sa nu va cădea în această capcană.

Potrivit Financial Times, Xi a făcut această acuzație în timpul unei întâlniri din aprilie 2023 cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Surse citate de FT spun că Xi a lansat aceeași avertizare și către oficialii din propria țară, dar acest caz este prima dată când liderul chinez a făcut o astfel de afirmație în fața unui lider străin.

În timpul întâlnirii, conform declarațiilor oficiale, Xi a spus că Taiwan reprezintă “cheia” intereselor Chinei, adăugând: “Dacă oricine se așteaptă ca China să compromită și să cedeze în problema Taiwan, visează cu ochii deschiși și se vor împușca singuri în picior.”

Acuzația lui Xi la adresa SUA nu a fost menționată în declarație. De decenii, SUA a adoptat o “ambiguitate strategică” față de Taiwan, poziționându-se ca cel mai fidel aliat al țării, dar refuzând să spună explicit dacă va interveni sau nu dacă China va ataca.

Totuși, atmosfera la Washington pare să se schimbe, cu Congresul arătându-se mai ” susținător mai deschis al Taiwanului” decât în trecut, potrivit unui analist. Președintele Joe Biden a declarat de mai multe ori că SUA vor apăra Taiwan.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…