Trupele rusești retrase de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt transportate de urgență dincolo de graniță la o unitate medicală specială din Belarus, cu “boală acută de radiații”, afirmă un angajat al agenției de stat ucrainene care supraveghează zona de excludere.

Șefii serviciilor de informații americane au confirmat că forțele lui Vladimir Putin au început să se retragă din regiunea din jurul defunctei instalații, după ce Kremlinul s-a angajat să reducă atacurile.

Cu toate acestea, un angajat al agenției de stat ucrainene care supraveghează zona de excludere a declarat că soldații ruși ‘iradiați’ sunt duși cu autobuzul la o clinică din Gomel pentru tratament.

Iaroslav Iemelianenko a scris pe Facebook: ‘Un alt lot de teroriști ruși iradiați care au ocupat zona Cernobîl a fost adus astăzi la Centrul de medicină radiologică din Belarus din Gomel.

‘Ați săpat tranșee în Pădurea Roșie, javrelor? Acum trăiți cu asta pentru tot restul scurtei voastre vieți.

‘Există reguli pentru tratarea acestei zone. Ele sunt obligatorii pentru că radiațiile există – funcționează fără a ține cont de statut sau de grad.

‘Cu un minim de inteligență la comandă sau la soldați, aceste consecințe ar fi putut fi evitate”, a declarat oficialul ucrainean.

Pădurea Roșie este zona de 10 kilometri pătrați (4 mile pătrate) care înconjoară Centrala Nucleară de la Cernobîl în cadrul Zonei de excludere situată în Polesia. Numele “Pădurea Roșie” provine de la culoarea brun-gălbuie a pinilor după ce aceștia au murit în urma absorbției unor niveluri ridicate de radiații de la accidentul de la Cernobîl din 26 aprilie 1986. În cadrul operațiunilor de curățare de după dezastru, Pădurea Roșie a fost tăiată cu buldozerul și îngropată în “cimitire de deșeuri”. Locul Pădurii Roșii rămâne și astăzi una dintre cele mai contaminate zone din lume.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook