Foto Twitter / Marcel Ciolacu

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului României, printr-o transmisiune video. El a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordar refugiaților ucraineni și a promis deschiderea unui dialog pentru protecția minorităților naționale din Ucraina. De asemnea, Zelenski a cerut României să oprească tot tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile pentru navele rusești.

Volodimir Zelenski şi-a început discursul din Parlamentul României cu un clip video în care a arătat victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha, spunând că peste 300 de oameni au fost torturați, împușcați în cap sau în ochi.

“Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria crimelor umanității. Peste 300 de oameni simpli au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi”, a spus Volodimir Zelenski.

„Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militari ruși acest lucru?”, s-a întrebat retoric liderul ucrainean.

Totodată, Volodimir Zelenski a făcut referire în discursul său la Revoluţia din decembrie 1989.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea”, a afirmat președintele ucrainean.

De asemenea, Zelenski a mulțumit românilor pentru primirea refugiaților și a promis deschiderea unui dialog pentru protecția minorităților naționale din Ucraina, “pentru că suntem cu toții parte din aceeași familie europeană”.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina. Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților”, a spus Zelenski.

„Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina și vă asigur de toată susținerea. Glorie României, Glorie Ucrainei!”, a încheiat el.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.