Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la o posibilă foamete în multe țări din cauza întreruperii exporturilor de cereale din Ucraina, dar și pentru că trupele rusești îi împiedică pe agricultorii ucraineni să își lucreze pământurile.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, precum și de uleiuri vegetale. Principalele produse agricole de export sunt porumbul și grâul. În 2021, Ucraina a fost al doilea mare furnizor de cereale pentru Uniunea Europeană (UE) și un mare furnizor de alimente pentru țările cu venituri mici și medii din Asia și Africa.

“Foametea, care se apropie de diferite țări, va fi cel mai rău lucru. Ucraina a fost întotdeauna unul dintre cei mai mari exportatori de produse alimentare. Totuși, cum putem semăna sub loviturile artileriei rusești? Cum putem semăna atunci când inamicul minează în mod deliberat câmpurile, distrugând bazele de combustibil? Nu știm care va fi recolta noastră și dacă vom putea exporta atunci când porturile noastre sunt blocate și confiscate”, a declarat Zelenski într-un discurs adresat parlamentului italian.

La 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începutul unei invazii la scară largă a Ucrainei. Trupele rusești au bombardat și distrus instalații de infrastructură cheie, efectuând bombardamente masive asupra zonelor rezidențiale din orașele și satele ucrainene cu ajutorul artileriei, al lansatoarelor multiple de rachete și al rachetelor balistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…