Într-un discurs rostit la summitul NATO de la Madrid, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la țările alianței să “găsească un loc” pentru Ucraina în spațiul de securitate comun. În opinia sa, acest obiectiv este dublat de o creștere a livrărilor de arme către forțele armate, ceea ce le va permite să “spargă tacticile Rusiei”.

“Ucraina nu a plătit suficient (pentru a adera la NATO)?”. i-a întrebat Volodimir Zelenski pe liderii alianței militare, în timpul summitului de miercuri.

Adresându-se summitului NATO de la Madrid prin legătură video de la Kiev, Zelenski a adăugat: “Este contribuția noastră la apărarea atât a Europei, cât și a întregii civilizații încă insuficientă? De ce mai este nevoie atunci?”

Într-o aluzie la lipsa unei căi clare de aderare la alianță, Zelenski a folosit analogia cu turnicheții sistemului de metrou din Kiev, care sunt întotdeauna deschiși până când te apropii de ei și apoi îți cer să plătești.

“Avem nevoie de garanții de securitate, iar dumneavoastră trebuie să găsiți un loc pentru Ucraina în spațiul de securitate comun”, a adăugat el.

Președintele ucrainean, îmbrăcat în faimoasa sa ținută militară devenită celebră, a cerut, de asemenea, ca NATO să “revizuiască” modul în care își privește flancul estic.

“Este posibil să scăpăm de zona ‘gri’, să garantăm securitatea doar împreună cu Ucraina”, a spus el.

“Gândiți-vă acum la un singur fapt: astăzi, o țară care nu este membră a NATO, deși cu sprijinul vostru, reține de mai bine de patru luni un stat pe care voi toți îl identificați oficial ca fiind principala amenințare la adresa voastră. Iar noi reținem Rusia să ne distrugă și să vă distrugă pe voi”, a declarat Zelenski.

“Este o coincidență faptul că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea aderării Ucrainei la NATO? Nu, nu este o coincidență. Aceasta este logică. Aceasta este cunoașterea vieții în regiunea noastră”, a spus el.

Sursa: CNN

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.