Ucraina a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a răspunde la referendumuri și la anunțurile de anexare așteptate din partea Rusiei.

Oficialii pro-Moscova au declarat mai târziu, marți, că locuitorii din toate cele patru zone ocupate ale Ucrainei au votat pentru a se alătura Rusiei. Mișcarea este un preambul probabil la anexări, posibil în câteva zile, care ar pregăti terenul pentru o nouă fază a războiului, potențial mai periculoasă.

Președintele Ucrainei a avertizat marți că “referendumurile false” și încercările de anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia, care tocmai s-au încheiat, exclud orice discuții cu Moscova atât timp cât Vladimir Putin rămâne președinte și a cerut “izolarea completă” a Rusiei și noi sancțiuni globale dure.

Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei “astfel încât agresorul să piardă” și “garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă” pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

Referendumurile, denunțate de Kiev și de aliații săi occidentali ca fiind fraudate, au avut loc în regiunile Luhansk și Kherson, controlate de Rusia, și în zonele ocupate din regiunile Donețk și Zaporojie. Ele sunt considerate pe scară largă drept un pretext pentru anunțurile potrivit cărora Rusia anexează teritoriile, la fel cum a anexat Crimeea în 2014.

Presa de stat rusă a anunțat rezultatele preliminare ale așa-numitelor referendumuri care au loc în părțile ocupate ale Ucrainei. După numărarea a aproximativ o cincime din voturi, se raportează că o majoritate covârșitoare a votat în favoarea aderării la Rusia:

97% în regiunea Herson
98% în Zaporojie
98% în “Republica Populară Donețk”.
98% în “Republica Populară Luhansk”

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Demisii în bloc la DNA Constanța după numirea controversată a unui nou șef

Procurorii din cadrul DNA Constanța și-au depus demisiile în bloc ca reacție…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, găsit în conflict de interese pentru numirea ginereului său în comisia responsabilă de vânzarea spațiilor comerciale

Primarul Sectorului 5, Popescu Cristian Victor Piedone, a fost găsit în conflict…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Autoritățile spaniole au finalizat identificarea victimelor incendiului din Valencia, confirmând decesul a doi cetățeni români

Autoritățile spaniole au finalizat procesul de identificare a victimelor unui incendiu care…

Incident într-un bloc din Timișoara: Un bărbat a aruncat o centrală de apartament peste mașina administratorului

Un scandal de proporții a avut loc într-un bloc din Timișoara, unde…

Conflictul dintre Rusia și NATO este “inevitabil” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina, afirmă Kremlinul

Kremlinul a declarat marți că un conflict între Rusia și NATO este…

Documentele ‘Kremlin Leaks’ dezvăluie efortul de propagandă de 1 miliard de euro al lui Putin înaintea alegerilor prezidențiale

Un set de documente numit “Kremlin Leaks” a dezvăluit eforturile concertate ale…

Apple pune capăt planurilor sale de a construi un vehicul electric care se conduce singur

Apple renunță la un efort ambițios, care durează de zece ani, de…