Ucraina a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a răspunde la referendumuri și la anunțurile de anexare așteptate din partea Rusiei.

Oficialii pro-Moscova au declarat mai târziu, marți, că locuitorii din toate cele patru zone ocupate ale Ucrainei au votat pentru a se alătura Rusiei. Mișcarea este un preambul probabil la anexări, posibil în câteva zile, care ar pregăti terenul pentru o nouă fază a războiului, potențial mai periculoasă.

Președintele Ucrainei a avertizat marți că “referendumurile false” și încercările de anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia, care tocmai s-au încheiat, exclud orice discuții cu Moscova atât timp cât Vladimir Putin rămâne președinte și a cerut “izolarea completă” a Rusiei și noi sancțiuni globale dure.

Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei “astfel încât agresorul să piardă” și “garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă” pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

Referendumurile, denunțate de Kiev și de aliații săi occidentali ca fiind fraudate, au avut loc în regiunile Luhansk și Kherson, controlate de Rusia, și în zonele ocupate din regiunile Donețk și Zaporojie. Ele sunt considerate pe scară largă drept un pretext pentru anunțurile potrivit cărora Rusia anexează teritoriile, la fel cum a anexat Crimeea în 2014.

Presa de stat rusă a anunțat rezultatele preliminare ale așa-numitelor referendumuri care au loc în părțile ocupate ale Ucrainei. După numărarea a aproximativ o cincime din voturi, se raportează că o majoritate covârșitoare a votat în favoarea aderării la Rusia:

97% în regiunea Herson
98% în Zaporojie
98% în “Republica Populară Donețk”.
98% în “Republica Populară Luhansk”

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *