Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă Rusia organizează așa-numitele referendumuri în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, va exclude posibilitatea unor viitoare negocieri cu Ucraina.

“Dacă ocupanții continuă pe calea pseudo-referendelor, ei vor închide pentru ei înșiși orice șansă de discuții cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”, a declarat el pe 7 august.

Trupele ruse și separatiștii susținuți de Moscova dețin în prezent mari porțiuni de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei și în zonele sudice. Oficialii instalați de Rusia în ambele zone au evocat posibilitatea de a organiza referendumuri privind aderarea la Rusia. Unii dintre ei ofereau locuitorilor beneficii pentru participare.

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum contestat, despre care s-a crezut pe scară largă că a fost falsificat, rezultatele arătând că aproape 97% dintre alegători au susținut aderarea la Rusia.

În estul Ucrainei, separatiștii au cucerit bucăți de teritoriu în 2014, au organizat referendumuri de independență și au proclamat “republici populare” în regiunile Luhansk și Donețk. Moscova a recunoscut “republicile” în ajunul invaziei sale din 24 februarie în Ucraina.

Oficialii ruși și ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuții în luna martie, dar s-au înregistrat puține progrese, fiecare parte acuzându-se reciproc pentru întreruperea contactelor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.