Un nou studiu prezentat la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) în Madrid aduce informații surprinzătoare despre legătura dintre alimentația copiilor și riscul de a dezvolta diabet de tip 1 .
Cercetătorii finlandezi, conduși de Profesorul Suvi Virtanen de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare, au analizat datele a peste 5.600 de copii cu predispoziție genetică pentru DT1, urmărindu-i de la naștere până la vârsta de 6 ani.
Rezultatele studiului arată că un consum mai mare de fructe, ovăz și secară în copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1.. În schimb, consumul de fructe de pădure (căpșuni, afine, zmeură, coacăze) pare să ofere o protecție împotriva acestei afecțiuni.
„Fructele de pădure sunt bogate în polifenoli, compuși care pot reduce inflamația asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, alte fructe pot conține substanțe potențial dăunătoare, cum ar fi pesticidele”, a explicat profesorul Virtanen.
Studiul a mai descoperit că ovăzul, bananele, produsele lactate fermentate (iaurtul) și grâul sunt asociate cu un risc crescut de autoimunitate insulară, în timp ce legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză) par să reducă acest risc.
Deși rezultatele sunt intrigante, cercetătorii avertizează că este prea devreme pentru a face recomandări dietetice specifice. „Multe dintre alimentele pe care le-am asociat cu un risc crescut de diabet de tip 1 sunt considerate parte a unei diete sănătoase. Este crucial ca rezultatele noastre să fie reproduse în alte studii înainte de a sugera modificări în dieta copiilor”, subliniază Profesorul Virtanen.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună gravă care necesită tratament pe viață și poate duce la complicații severe. Incidența sa este în creștere la nivel mondial, cu Finlanda având cel mai mare număr de cazuri la copiii sub 15 ani.