Ce spuneți de faptul că cineva aflat chiar după colț ar putea vedea ceea ce priviți pe ecranul computerului fără a utiliza o conexiune fizică sau wireless și fără a fi vreodată în sistemul dvs.? Sună ca ficțiune și sună înfricoșător, dar există în realitate și a existat de mult timp.

Procesul se numește Van Eck phreaking. Ai auzit vreodată de asta? Nu mulți au auzit. Van Eck phreaking este detectarea emisiilor electromagnetice folosite pentru a spiona ceea ce este afișat pe un monitor CRT (tub cu raze catodice) sau LCD (afișaj cu cristale lichide), precum și intrările provenite de la o tastatură a computerului, o imprimantă sau alte dispozitie electronice.
În 1985, Wim van Eck a publicat o lucrare și prima dovadă de concept asupra ideii. El chiar a arătat că se poate face de la o distanță destul de mare cu un televizor și echipamente în valoare de 15 USD.

Ceea ce îl face pe Van Eck să fie atât de înfricoșător este că nu este de găsit. Intruziunile se fac de obicei printr-o rețea de calculatoare, făcând posibilă detectarea sau posibilitatea de a urmări acțiunea. Cu Van Eck phreaking, acest lucru este imposibil. Radiația electromagnetică care este emisă de un monitor de computer și cablul care leagă monitorul, sau chiar tastatura și cablul acestuia, pot fi preluate de o matrice de antene și afișate pe alt monitor. Toate informațiile care erau pe ecran vor fi afișate așa cum le vede utilizatorul și nimeni nu ar ști măcar că se întâmplă.

Să nu ne temem (poate), pentru că Agenția Națională de Securitate (NSA) folosește acest sistem de mult timp. NSA are un nume de cod pentru acest tip de spionaj numit TEMPEST. TEMPEST include informații și metode despre cum să îi spionezi pe alții, precum și contramăsuri pentru a proteja un sistem de computere împotriva acestui tip de spionaj.
Metodele NSA sunt, desigur, clasificate în ceea ce privește modul de a face acest tip de spionaj, dar standardele pentru a se proteja împotriva acestei metode de spionaj sunt bine cunoscute și au fost publicate. Nu numai că TEMPEST se adresează spionajului care se ocupă de radiații electromagnetice, ci și spionajului prin vibrații mecanice sau sunete.

Alte știri:  Raport CSAT: Rusia a intensificat operațiunile de spionaj pe teritoriul României

Chiar dacă sună îngrozitor că cineva ti-ar putea spiona ceva de pe computerul tău sau de pe un alt dispozitiv electronic, de obicei nu este ceva de îngrijorat. Dar pentru corporații și entități guvernamentale, acest tip de intruziune este o amenințare reală și periculoasă.
Multe companii, precum și multe guverne, iau în serios această amenințare și dispun de contramăsuri. O modalitate prin care contracarează o posibilă încercare este protejarea emisiilor electromagnetice cu alte metale sau învelirea unei încăperi cu pereți metalici. O altă contramăsură implică amestecarea semnalului video, astfel încât semnalul să fie mult mai greu de reprodus.

Dar metoda ar putea fi mai ușoară decât ceea ce se credea anterior. Cercetările finalizate în 2004 cu privire la riscul ascultării semnalelor electromagnetice de pe afișajele cu ecran plat și laptopuri au constatat că aceste dispozitive erau susceptibile de a fi spionate cu utilizarea unor echipamente care costă mai puțin de 2.000 de dolari. Să sperăm că acest lucru nu prinde.


Vedeți acest reportaj care arată cum se face phreaking-ul Van Eck, cât de clară este imaginea și cum poate fi furată o parolă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook