Creierul, ca orice mașină bună, are nevoie de îngrijire, atenție și întreținere pentru a rămâne sănătos și a lucra mai bine.
Alegerile și comportamentele legate de stilul de viață au un impact uriaș asupra sănătății creierului. Pe măsură ce îmbătrânim, unii oameni își pierd încrederea în abilitățile lor mentale, dar puteți face ceva activ pentru a vă îmbunătăți memoria, concentrarea și capacitatea de gândire.
Indiferent dacă ai vreo treizeci, patruzeci, cincizeci sau chiar șaizeci, îți poți încetini declinul cognitiv și crește puterea creierului. Acestea sunt câteva dintre cele mai promițătoare modalități de a vă păstra sănătatea creierului și de a rămâne in formă pe măsură ce îmbătrâniți.

Auzul, un factor important

Sănătatea dvs. cognitivă poate scădea dacă începeți să vă pierdeți simțul auzului. Potrivit unui studiu, pierderea auzului poate declanșa pierderea substanței gri a creierului. „Am constatat că persoanele cu deficiențe de auz comparativ cu cele cu auz normal au scăzut accelerat volumul în întregul creier și volumele regionale în lobul temporal drept”, au spus autorii.

„Există numeroase dovezi care leagă pierderea auzului de modificările capacității cognitive, în special atunci când ascultătorii se confruntă cu sarcina de a înțelege vorbirea care este provocatoare din punct de vedere acustic sau lingvistic”, spun cercetătorii Arthur Wingfield și Jonathan E Peelle.

„Peste 1,1 miliarde de adolescenți și tineri adulți din întreaga lume ar putea risca pierderea auzului ca urmare a expunerii la niveluri nesigure de zgomot recreativ, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății”, scrie Catherine De Lange de la New Scientist.

Limitați sau evitați expunerea la zgomote puternice. Cu cât sunetul este mai puternic și cu cât îl asculți mai mult, cu atât este mai probabil să-ți provoace daune auzului.
Urmăriți întotdeauna să faceți pauze regulate în timpul zilei pentru a vă oferi urechilor o odihnă atât de necesară.

Faceți-vă timp pentru a construi relații sociale

Oamenii sunt creaturi sociale – făcându-ne timp pentru interacțiuni cu prietenii, familia și colegii ne provoacă să încercăm noi experiențe.

„Cercetările au arătat că, prin interacțiunea cu ceilalți, ne antrenăm de fapt creierul. Motivația socială și contactul social pot ajuta la îmbunătățirea formării memoriei și amintirii și protejează creierul de bolile neurodegenerative ”, scrie Medical News Today.

Interacțiunea socială nu ne stimulează doar starea de spirit și reduce stresul, ci ne hrănește creierul. Socializarea poate încuraja comportamente sănătoase precum mersul pe jos, jocuri și învățarea unor noi sporturi fizice – care sunt minunate pentru creierul tău.
Socializarea ne poate permite să ieșim din propriile noastre capete și să obținem informații noi despre mediul nostru imediat sau despre lumea din jurul nostru.
Activitățile sociale vă pot face, de asemenea, mai fericiți și vă pot îmbunătăți perspectivele în viață – nu este vorba doar de distracție – este de a vă menține creierul sănătos.

Bucurați-vă de jocuri provocatoare

Jocurile au fost numite „o pierdere de timp”, în cel mai bun caz și „rău” în cel mai rău caz.
Atunci când sunt jucate cu moderație, jocurile nu sunt doar distractive, ci oferă diverse avantaje care te pot face o persoană mai puternică din punct de vedere mental.
Multe jocuri necesită să luați informații, să analizați și să luați decizii. În multe privințe, acestea sunt abilități cognitive importante.
Deși s-ar putea să nu ne dăm seama, jocurile sunt o modalitate excelentă de a vă provoca și de a vă dezvolta abilități de gândire critică, mai ales dacă continuați să treceți la noi provocări.

„De fapt, jocurile permit oamenilor să-și exerseze mintea, să dezvolte abilități sociale și, în unele cazuri, să dezvolte coordonarea ochi-mână și capacitatea fizică”, spune Neal Taparia, fondatorul Solitaired, o nouă inițiativă care conectează jocurile clasice cu antrenamentul creierului .

Recunoscând beneficiile mentale ale jocului, un medic în vârstă de 89 de ani din West Bloomfield, Michigan, a spus recent: „Provocarea intelectuală, satisfacția rezolvării problemelor, face Bridge-ul să fie atât de atractiv”.
Jocuri precum scrabble, șah și chiar jocuri de strategie pot, de asemenea, ameliora stresul, vă pot spori bunăstarea și sentimentele de realizare.
Rezerva cognitivă a creierului dvs. poate beneficia de noutate, o nouă provocare, socializare și jocuri provocatoare. Pentru funcția maximă a creierului, alegeți orice activitate care funcționează pentru dvs. și continuați să le schimbați – nu vă stabiliți. Noile provocări pot face minuni pentru creierul tău.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook