Agenția de presă AFP a intentat în Franța un proces pentru drepturi de autor împotriva Twitter, care a fost recent rebranduit sub numele de X.

Acțiunea face parte dintr-un efort mai amplu la nivel mondial al grupurilor de presă de a obliga companiile de tehnologie să plătească pentru conținutul știrilor. De ani de zile, grupurile media au susținut că poveștile și imaginile lor adaugă valoare unor platforme precum X, Facebook și Google și, prin urmare, ar trebui să primească o parte din profituri.

În 2019, a fost adoptată o lege a UE care a permis efectuarea de plăți pentru partajarea conținutului în cadrul unui sistem numit “drepturi de vecinătate”. În cele din urmă, Google și Facebook au fost de acord să plătească unele instituții media franceze. Cu toate acestea, AFP a acuzat X, care este deținută de Elon Musk, că “refuză în mod clar” să se angajeze în discuții privind drepturile de vecinătate. Prin urmare, AFP a intentat o acțiune la o instanță din Paris pentru a obliga X să furnizeze date care să permită agenției de presă să estimeze un nivel corect de despăgubire.

În ciuda unor victorii pentru grupurile de presă din Franța, marile companii de tehnologie s-au opus cu înverșunare unor eforturi similare în alte regiuni. Meta, compania mamă a Facebook, a blocat recent utilizatorii din Canada să vadă postările organizațiilor de știri din cauza unei legi care impune compensarea conținutului. Google a amenințat, de asemenea, că va lua măsuri similare. Atât Meta, cât și Google s-au opus unor propuneri similare în Australia.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

EURO 2024: România pierde cu 0-2 în fața Belgiei

Naționala de fotbal a României a suferit o înfrângere dureroasă în fața…