ONU a cerut de urgență să viziteze centrala ucraineană Zaporojie, în contextul în care au fost reluate bombardamentele în zonă și au fost lansate avertismente privind “consecințele catastrofale” ale continuării luptelor în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Compania ucraineană de stat care operează centrala, Energoatom, a declarat că zona a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive.

“Cinci [lovituri] au fost înregistrate în apropierea biroului conducerii centralei – chiar lângă locul de sudură și instalația de depozitare a surselor de radiații”, a declarat Enerhoatom într-o postare pe canalul său oficial Telegram. “Iarba a luat foc pe o suprafață mică, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit”.

Afirmațiile vin la doar o zi după ce Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete în apropiere de centrala nucleară, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind 10, știind că ar fi riscant pentru Ucraina să riposteze.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU convocată pentru a discuta situația, șeful organismului său de supraveghere nucleară, Rafael Grossi, a avertizat că este o “oră gravă”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat, de asemenea, că aceasta ar putea “duce la un dezastru”.

Atât China, cât și SUA au cerut ca experților ONU să li se permită să viziteze urgent centrala, dar până acum nu s-a dat curs unor cereri similare din trecut.

Anterior, SUA au cerut, de asemenea, stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei: “Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Cu toate acestea, reprezentantul Rusiei la ONU a declarat că demilitarizarea nu este o opțiune, sugerând că aceasta ar face centrala mai vulnerabilă la “provocări” și “atacuri teroriste”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.