Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia și este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării.

Este de așteptat ca Meloni să formeze cel mai de dreapta guvern din Italia de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest lucru va alarma o mare parte din Europa, deoarece Italia este a treia economie ca mărime din UE.

Cu toate acestea, vorbind după vot, Giorgia Meloni a declarat că partidul său, Fratelli d’Italia, va “guverna pentru toată lumea” și nu va trăda încrederea oamenilor.

“Italienii au trimis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Frații Italiei”, a declarat ea reporterilor la Roma, ținând în mână o pancartă pe care scria “Mulțumesc, Italia”.

Se preconizează că ea va obține până la 26% din voturi, pe baza rezultatelor provizorii, în fața celui mai apropiat rival al său, Enrico Letta, de centru-stânga.

Alianța de dreapta a doamnei Meloni – care include și Liga, formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, formațiunea de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi – pare să aibă acum controlul atât al Senatului, cât și al Camerei Deputaților, cu aproximativ 44% din voturi.

Succesul dramatic al propriului său partid în vot a ascuns faptul că aliații săi au avut o performanță slabă, partidul lui Salvini coborând sub 9%, iar Forza Italia și mai jos. În urmă cu patru ani, Fratelli d’Italia a obținut puțin peste 4% din voturi, dar de data aceasta a beneficiat de faptul că a rămas în afara guvernului de uniune națională care s-a prăbușit în iulie.

Decizia cu privire la cine va deveni următorul lider al Italiei îi aparține președintelui Sergio Mattarella, iar acest lucru va lua timp.

Deși Giorgia Meloni a depus eforturi pentru a-și îndulci imaginea, subliniind sprijinul pentru Ucraina și diluând retorica antieuropeană, ea conduce un partid înrădăcinat într-o mișcare postbelică care s-a ridicat din rândul fasciștilor dictatorului Benito Mussolini.

La începutul acestui an, ea și-a prezentat prioritățile într-un discurs zgomotos ținut în fața partidului de extremă dreapta Vox din Spania: “Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen… nu violenței islamiste, da frontierelor sigure, nu migrației în masă… nu marii finanțe internaționale… nu birocraților de la Bruxelles!”, a spus ea.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…