Comisia Federală pentru Comerț din SUA a intentat recent un proces împotriva Amazon, susținând că firma menține un monopol ilegal în comerțul cu amănuntul online. Potrivit detaliilor dezvăluite în plângerea FTC, Amazon a folosit cândva un algoritm secret numit “Project Nessie” pentru a manipula algoritmii de stabilire a prețurilor concurenților și pentru a influența prețurile pe mai multe site-uri de cumpărături.

Proiectul Nessie funcționa prin detectarea momentelor în care alți comercianți cu amănuntul ofereau prețuri mai mici decât Amazon și apoi prin ajustarea prețurilor proprii ale Amazon pentru a bloca concurenții la prețuri mai mari.

Algoritmul ar fi fost folosit ani de zile și a ajutat Amazon să crească profiturile pe diferite categorii de produse. În același timp, a determinat concurenții să își crească propriile prețuri, reducând astfel posibilitățile de alegere pentru consumatori.

FTC susține că supravegherea de către Amazon a altor site-uri și manipularea prețurilor prin intermediul Proiectului Nessie a privat rivalii de posibilitatea de a câștiga cotă de piață prin prețuri mai mici.

Experții estimează că algoritmul a generat venituri suplimentare de peste 1 miliard de dolari pentru Amazon.

În timp ce Amazon susține că Project Nessie a avut ca scop evitarea prețurilor nesustenabil de scăzute, FTC susține că acesta i-a învățat pe concurenți să nu reducă prețurile, deoarece acest lucru nu ar duce la creșterea vânzărilor.

Amazon a încetat să mai folosească algoritmul în 2019, dar FTC vrea să dovedească efectele anticoncurențiale ale acestuia pe piața de retail. Dacă va avea succes, procesul ar putea avea un impact semnificativ asupra practicilor comerciale ale Amazon.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Interlopul mascat sub umbrela Partidului SOS Constanța: A lovit un polițist în încercarea de a provoca scandal în ședința de Consiliu Local

El este interlopul mascat în “politician” din partea partidului SOS, filiala Constanța,…