This Jan. 2, 2016 photo shows the Liberian-flagged oil tanker Mercer Street off Cape Town, South Africa. The oil tanker linked to an Israeli billionaire reportedly came under attack off the coast of Oman in the Arabian Sea, authorities said Friday, July 30, 2021, as details about the incident remained few. (Johan Victor via AP)
MAE l-a convocat de urgență pe ambasadorul Iranului la București, pentru explicații legate de atacul asupra vasului ”Mercer Street”, în urma căruia un român și un britanic și-au pierdut viața.

“România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului “Mercer Street”

Luând în considerare elementele transmise de partenerii internaţionali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetăţean român şi un cetăţean britanic au fost ucişi, MAE subliniază următoarele:

– România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, care a căzut demn la datorie.

– Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop.

– Atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional.

– MAE continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul “Mercer Street” şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

SUA și Marea Britanie, alături de Israel, au acuzat Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian pe care au murit un român și un britanic, într-un incident despre care s-a crezut inițial că este un act de piraterie. Au promis că vor adopta un răspuns coordonat, deși Teheranul a negat toate acuzațiile.

Potrivit presei internaționale, atacul asupra petrolierului ”Mercer Street” a avut loc joi, dar relatările despre moartea cetățeanului român și a celui britanic de la bord au apărut vineri, 30 iulie.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…