Avioanele de război israeliene au bombardat facilități Hamas din Gaza ca răspuns la baloanele incendiare lansate din enclava palestiniană care au provocat incendii de vegetație în sudul Israelului, a declarat armata israeliană.

Nu au existat rapoarte imediate despre victime în atacurile aeriene care vizau ceea ce militarii spuneau că ar fi facilități de producere a armelor și un loc de lansare a rachetelor aparținând Hamas, grupul islamist care guvernează Gaza.

De când un armistițiu mediat de Egipt a oprit 11 zile de lupte Israel-Hamas în mai, militanții din Gaza au trimis periodic baloane care transportau materiale incendiare în Israel, atrăgând atacuri aeriene israeliene asupra facilităților Hamas.

Palestinienii spun că baloanele vizează presarea Israelului pentru a ușura restricțiile asupra Gaza și pentru a permite ajutoarelor să ajungă pe teritoriul palestinian. Baloanele lansate luni au declanșat incendii în câmpurile israeliene de-a lungul frontierei cu Gaza, a declarat Serviciul Israelian de Pompieri și Salvare.

Violența transfrontalieră a crescut în ciuda anunțului israelian de săptămâna trecută privind reluarea ajutoarelor din Qatar pentru Gaza, o decizie care fusese văzută ca fiind o consolidare fragilă a armistițiului..

Confruntându-se cu protestatarii din Gaza care au ars anvelope și au aruncat explozivi de-a lungul frontierei, trupele israeliene au împușcat și au rănit 41 de palestinieni, rănind în mod critic doi, au spus medicii. De partea cealaltă, palestinienii au rănit grav un soldat israelian după un schimb de focuri.

Cu câteva zile înainte de violența de sâmbătă, militanții din Gaza au lansat o rachetă către Israel care a fost doborâtă de sistemul său antirachetă Iron Dome, în primul astfel de atac de la încetarea focului din 21 mai.

Peste 250 de palestinieni și 13 din Israel au fost uciși în conflictul din mai, în timpul căruia militanții din Gaza au tras rachete către orașele israeliene, iar Israelul a efectuat atacuri aeriene peste enclava de coastă.

Israelul ține Gaza sub blocadă, restricționând strâns circulația în afara teritoriului care găzduiește 2 milioane de palestinieni. Egiptul menține, de asemenea, restricții asupra enclavei. Ambele citează amenințări din partea Hamas pentru restricții.

În Cisiordania ocupată de Israel, Ministerul Palestinian al Sănătății a declarat că un tânăr de 15 ani a fost ucis peste noapte într-un conflict cu soldații israelieni.

Armata israeliană a declarat că trupele sale au fost atacate cu obiecte incendiare în timpul unui raid de arestare în apropierea orașului Nablus.

Un soldat a deschis focul asupra unui suspect care era pe punctul de a arunca un obiect mare asupra forțelor de pe acoperiș, a spus armata, și „a identificat o lovitură”. Ministerul Sănătății a declarat că un palestinian de 15 ani a fost ucis în confruntare.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook