Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a recâștigat controlul asupra regiunii disputate în urma unui conflict recent cu Armenia.

Arayik Harutiunian, fostul președinte al Nagorno-Karabah, care a demisionat în septembrie, a fost reținut și transportat la Baku, capitala Azerbaidjanului.

Arkadi Gukasian, care a condus Nagorno-Karabah din 1997 până în 2007, și Bako Sahakian, președinte din 2007 până în 2020, au fost, de asemenea, arestați împreună cu Davit Ishkhanian, președintele parlamentului separatist.

Arestările nu au fost recunoscute oficial de către autoritățile azere. Acestea urmează reținerii anterioare a altor oficiali de către Serviciul de Securitate de Stat din Azerbaidjan, inclusiv a lui Davit Manukian, un fost comandant militar adjunct, acuzat de “terorism”. De asemenea, a fost arestat și fostul prim-ministru din Nagorno-Karabah, Ruben Vardanian. Un fost șef militar, Levon Mnatsakanian, a fost de asemenea reținut la granița cu Armenia.

Cu toate acestea, alți lideri, precum Artur Harutiunian, au ajuns în siguranță în Armenia. Acesta nu a comentat arestările foștilor președinți și ale președintelui Parlamentului. Detaliile sunt greu de verificat, deoarece comunicarea cu Nagorno-Karabah a fost întreruptă.

Deși Azerbaidjanul s-a angajat să respecte drepturile etnicilor armeni, majoritatea locuitorilor au fugit din regiune de teama represaliilor după trei decenii de regim separatist de facto. Misiunea de ajutorare a ONU trimisă pentru a evalua nevoile a fost criticată de Armenia pentru că a legitimat abuzurile azerilor. De asemenea, Armenia a intentat un proces la CIJ pentru a împiedica măsurile punitive împotriva armenilor din regiune.

Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar a fost controlat de autoritățile de etnie armeană. Forțele de menținere a păcii au fost desfășurate după ce războiul de anul trecut s-a încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia. Azerbaidjanul afirmă că va garanta drepturile și securitatea tuturor grupurilor etnice din regiunea “reintegrată”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…