Constantin Zapan (43 de ani), individul acuzat de răpirea și violarea brutală a două fetițe în vârstă de 10 și 12 ani din Vama Buzăului, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare cu executare, adăugând obligația de a plăti daune morale în valoare de 2 milioane de lei către cele două victime. Cu toate acestea, sentința dată de magistrații Judeătoriei Brașov nu este definitivă și poate fi contestată de inculpat.

Agresorul a fost pus sub acuzare pentru o serie de infracțiuni grave, printre care lipsirea de libertate în mod ilegal, conducerea unui vehicul fără permis, coruperea sexuală a minorilor și viol în formă continuată. Toate aceste acuzații ar fi condus la o pedeapsă totală de 35 de ani de închisoare, însă, având în vedere limita maximă a pedepsei în România, Zapan va executa doar 30 de ani de închisoare.

În noiembrie anul trecut, Poliția Brașov lansa o alertă de răpire a minorilor, după ce două fetițe în vârstă de 10 și 12 ani din Vama Buzăului au fost luate cu forța de un individ care îi cunoștea pe părinții acestora. Operațiunile de căutare s-au desfășurat în mai multe județe din țară, iar suspectul principal a fost identificat în Valea Călugărească, județul Prahova. Potrivit anchetatorilor, acolo, bărbatul de 43 de ani le-ar fi supus pe cele două surori unor traume groaznice, comițând violul.

Incidentul din 2022 nu reprezintă prima acuzație gravă pentru Zapan. În 2011, el fusese condamnat la 10 ani de închisoare pentru violul unei fetițe în vârstă de 12 ani. Prin aplicarea legii recursului compensatoriu, pedeapsa sa fusese redusă cu 522 de zile, ceea ce a dus la eliberarea sa din Penitenciarul Tulcea în noiembrie 2020.

Cu toate acestea, la eliberare, datele lui Zapan au fost înregistrate în Registrul Agresorilor Sexuali, obligându-l să se supună unor verificări periodice de către polițiști la cel puțin fiecare 3 luni, conform legii. Însă, Poliția din Brașov nu știa că individul locuiește în județul lor, iar polițiștii din Prahova nu au sesizat că acesta dispăruse din jurisdicția lor timp de un an. Această neglijență a avut consecințe grave, care au culminat cu răpirea și violarea celor două copile din Vama Buzăului.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook