O biserică ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că se va despărți de patriarhia Moscovei, în primul caz cunoscut al unei biserici occidentale care își întrerupe legăturile din cauza invaziei din Ucraina, relatează The Guardian.

“Clerul a anunțat în unanimitate că nu îi mai este posibil să funcționeze în cadrul patriarhiei Moscovei și să ofere un mediu spiritual sigur pentru credincioșii noștri”, a precizat clerul într-o declarație postată pe site-ul său. “Această decizie este extrem de dureroasă și dificilă pentru toți cei implicați”, se mai arată în comunicat.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada Ucraina, referindu-se la adversarii Rusiei din Ucraina ca fiind “forțe malefice”. Într-o predică duminicală de săptămâna trecută, el a mai spus că paradele gay pride organizate în Occident sunt o parte din motivul războiului din Ucraina.

În declarație se arată că parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae din Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al eparhiei Olandei, care își are sediul la Haga, să acorde bisericii “demiterea canonică”.

Clerul parohiei a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ramura ortodoxă cu sediul la Istanbul, văzută ca un rival al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Poziția lui Kirill privind războiul a provocat neliniște în rândul unor preoți ortodocși ruși care se opun invaziei unei țări deseori numită “națiune frățească” în cercurile religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…