O serie de incendii de vegetație care s-au răspândit cu repeziciune au cuprins insula Maui din Hawaii în ultimele zile, provocând moartea a cel puțin 36 de persoane, distrugând sute de clădiri și forțând mii de oameni să își evacueze locuințele.

Incendiile au fost intensificate de vânturile puternice ale uraganului Olivia, care a trecut pe lângă insule la începutul acestei săptămâni. Odată cu dispariția uraganului, vânturile împing acum incendiile de vegetație în Maui cu o viteză amețitoare. Vecinătăți întregi au fost arse până la temelii, lăsându-le multor locuitori doar câteva minute pentru a fugi pentru a-și salva viața.

“Abia am reușit să ieșim la timp”, a declarat Kamuela Kawaakoa, care a fugit într-un adăpost de evacuare marți seară împreună cu partenera sa și cu fiul său de șase ani. “A fost atât de greu să stau acolo și să privesc cum orașul meu se face scrum și să nu pot face nimic. Am fost neajutorat”.

Cinci adăposturi au fost deschise pentru a găzdui persoanele evacuate, dar oficialii spun că acestea sunt supraaglomerate. Între timp, o operațiune masivă de căutare și salvare este în curs de desfășurare pentru persoanele care încă nu au fost găsite.

Populara destinație turistică Lahaina a fost deosebit de grav afectată, imaginile arătând porțiuni imense din oraș arse până la dispariție. “Tocmai am avut parte de cel mai mare dezastru pe care l-am văzut vreodată. Toată Lahaina este arsă până la temelii. Este ca o apocalipsă”, a declarat rezidentul Mason Jarvi.

În condițiile în care incendiile active continuă să fie scăpate de sub control, Sylvia Luke, locotenent guvernator al statului Hawaii, a declarat că “acesta nu este un loc sigur”, îndemnând vizitatorii să stea departe deocamdată. Eforturile de stingere a incendiilor continuă, elicopterele aruncând apă pentru a lupta cu flăcările de la înălțime. Dar resursele sunt limitate.

Incendiile din Maui marchează un dezastru natural fără precedent pentru insulă. Oficialii au declarat stare de urgență, dar, având în vedere că incendiile sunt încă necontrolate, nu se cunoaște amploarea totală a devastării.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…