Centrala nucleară ucraineană Zaporjie, ocupată de ruși, a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică externă principală și a fost comutată pe o linie de rezervă, a declarat joi compania de stat Energoatom, care produce energie electrică. În plus, administrația centralei, instalată de ruși, a declarat că reactorul numărul 4 a fost mutat de la oprire “la cald” la oprire “la rece” din cauza semnelor de scurgere de abur.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, cu șase reactoare, se află sub controlul Rusiei încă din primele zile ale invaziei din februarie 2022. Ea a devenit un punct fierbinte al conflictului, ambele părți acuzându-se reciproc de bombardamente în jurul instalației.

Energoatom a avertizat că centrala se află în pragul unei pene de curent, deoarece linia electrică de rezervă nu poate furniza suficientă energie electrică pentru o funcționare sigură pe termen lung.

De asemenea, compania a declarat că funcționarea pe linia de rezervă ar putea duce la defectarea echipamentelor chei.

Niciunul dintre reactoarele centralei nu produce în prezent electricitate. Unul dintre reactoare trebuie să fie în modul “oprire la cald” pentru a genera abur pentru nevoile centralei. Cu toate acestea, administrația instalată de ruși a raportat semnele unei scurgeri de abur în acel reactor, ceea ce a necesitat trecerea acestuia la “oprire la rece”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook