Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta spun că este posibil să fi descoperit un remediu pentru diabet.

Până în prezent, echipa de cercetători a reușit să vindece diabetul la șoareci folosind un nou proces de celule stem și speră că acest proces va fi posibil si la oameni.

Cercetătorul principal al proiectului, dr. James Shapiro, a declarat pentru CTV News Edmonton că echipa sa de la U of A a reușit să colaboreze cu experți din întreaga lume pentru a transforma propriul sânge al unui pacient în celule insulite producătoare de insulină.

Asa ca acum suntem in punctul in care putem fabrica in mod fiabil celule producatoare de insulina din sangele pacientilor care au diabet de tip 1 sau de tip 2 si facem acest lucru acum in ultimele luni in laborator, a spus el. Punerea acestor celule in soareci diabetici si inversarea diabetului pana la punctul in care, in esenta, diabetul lor este vindecat.

În urmă cu douăzeci de ani, același doctor Shapiro a făcut o descoperire istorică cu „Protocolul Edmonton”, o procedură care oferă pacienților noi celule producătoare de insulină, datorită transplanturilor de celule de la donatori de organe.

Totuși, această procedură necesită utilizarea unor medicamente anti-respingere puternice care au efecte secundare semnificative.

Dr. Shapiro spune că acest nou proces de celule stem ar elimina această problemă.

“Dacă sunt propriile lor celule, organismul nu le va respinge”, a spus el.

Potrivit dr. Shapiro, vor fi necesare mai multe teste înainte ca echipa sa să își poată muta testele de la animale la oameni.

“Trebuie să existe date preliminare și, în mod ideal, o mână de pacienți care să demonstreze lumii că acest lucru este posibil și că este sigur și eficient.”

De asemenea, este nevoie de mai mulți bani pentru a cumpăra echipamente pentru cercetare, a spus el.

Cercetătorul principal spune că lipsa finanțării este un obstacol major în cercetare.

De aceea, un grup mic de voluntari își propune să strângă 22 de milioane de dolari până în 2022 pentru a finanța cercetări suplimentare cu Fundația Institutului de Cercetare a Diabetului din Canada.

Dr. Shapiro speră că ajutorul financiar îi va permite să demonstreze guvernului că știința funcționează.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 422 de milioane de oameni care trăiesc cu diabet la nivel global, cu 1,6 milioane de decese atribuite direct diabetului în fiecare an.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram