Beijingul a reacționat cu furie la un comunicat al NATO care prezintă China ca o provocare majoră pentru interesele și securitatea grupului.

Într-un comunicat emis la jumătatea summitului de două zile din capitala lituaniană Vilnius, liderii NATO au declarat că Republica Populară Chineză a provocat interesele, securitatea și valorile alianței prin “ambițiile sale declarate și politicile sale coercitive”.

“Republica Populară Chineză folosește o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și spori amprenta globală și a-și proiecta puterea, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară”, au declarat liderii grupului în comunicatul lor, care a acoperit 90 de puncte diferite.

“Operațiunile hibride și cibernetice malițioase ale RPC, precum și retorica sa de confruntare și dezinformarea vizează aliații și dăunează securității Alianței”.

Misiunea chineză pe lângă Uniunea Europeană a condamnat comentariile, acuzând NATO că a denaturat poziția Chinei și că încearcă în mod deliberat să discrediteze țara.

În declarație, misiunea chineză a declarat că Beijingul s-a opus “mișcării NATO spre est în regiunea Asia-Pacific” și a avertizat: “Orice act care pune în pericol drepturile și interesele legitime ale Chinei va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât”.

Presa de stat chineză a atacat, de asemenea, NATO din cauza deschiderilor sale față de democrațiile din regiune, tabloidul Global Times publicând un editorial în care acuză grupul de a fi “toporul, sulițele și lopețile Washingtonului” și de a fi “sursa războiului” oriunde merge.

“NATO trebuie să își retragă prompt mâna neagră pe care a întins-o spre regiunea Asia-Pacific și nici nu ar trebui să se gândească să strângă jumătate din corpul său în viitor”, se arată în editorial, susținând că majoritatea țărilor din Asia “nu numai că nu salută NATO, dar îl văd ca pe un monstru teribil care trebuie evitat cu orice preț”.

Declarația NATO de marți se bazează pe Conceptul strategic pe care grupul l-a publicat anul trecut și care a marcat prima dată când alianța s-a referit la riscurile reprezentate de ambițiile și politicile Chinei. În declarație se menționează că Asia-Pacific este “importantă pentru NATO, având în vedere că evoluțiile din această regiune pot afecta direct securitatea euroatlantică”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook