Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii de încredere ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține că România ar trebui să ia decizia de a doborî rachetele și dronele rusești care se apropie periculos de granițele sale, într-o anumită rază de acțiune.

Podoliak a transmis acest mesaj prin intermediul rețelei de socializare Twitter, subliniind nevoia de acțiune imediată în fața provocărilor din partea Rusiei. El a subliniat faptul că tăcerea și pasivitatea nu sunt soluții eficiente în fața unor astfel de situații tensionate.

Declarația sa vine în urma descoperirii fragmentelor unei drone rusești pe malul românesc al Dunării, la începutul acestei săptămâni.

“Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere. Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază pentru a-ți proteja granițele. În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfășurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de “tăcerea mieilor”, a declarat Podoliak.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook