Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că România dorește să ceară despăgubiri pentru pierderile suferite de transportatori din cauza faptului că țara noastră nu a intrat încă în spațiul Schengen. Austria s-a opus în mod repetat aderării României la Schengen, iar Grindeanu estimează că impactul financiar al neintrării în zona Schengen este de aproximativ 2% din PIB.

Grindeanu nu a precizat însă sub ce formă va fi cerută despăgăbuirea – dacă se va acționa împotriva Austriei în justiție sau împotriva unei instituții comunitare. Ministrul a cerut departamentului său să estimeze sumele exacte ale pierderilor suferite de transportatori din cauza formalităților vamale suplimentare și a orelor pierdute la frontieră.

De asemenea, Guvernul României intenționează să ceară despăgubiri și Uniunii Europene pentru degradarea infrastructurii rutiere cauzate de traficul intens de TIR-uri din Ucraina, în contextul războiului. România solicită aproximativ două miliarde de euro pentru reabilitarea rețelei de drumuri și căi ferate din zona de frontieră.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook