Laundered dollars hanging on a rope with clothespins

Instituțiile financiare globale nu au reușit în mare parte în ultimii ani să prevină spălarea banilor în masă legată de oligarhii ruși, mafioți și donatori ai Partidului Conservator, potrivit unui nou număr de documente divulgate.

Peste 2000 de rapoarte de activitate suspectă (SAR) depuse la Rețeaua de executare a crimelor financiare (FinCEN) ale guvernului SUA între 2000 și 2017 au fost difuzate către diferite publicații, într-un efort aparent de denunțare menit să evidențieze amploarea activității infracționale în acest domeniu.

SAR-urile sunt depuse de bănci și de alții atunci când se suspectează o activitate ilegală, cum ar fi spălarea banilor. Deși acest lucru nu impune creditorului să nu mai facă afaceri cu clienții lui, băncile trebuie să știe cine sunt deținătorii de conturi și să oprească orice activitate care ar putea încălca legile internaționale privind spălarea banilor.

Cu toate acestea, amploarea sumelor implicate pare să evidențieze o problemă majoră pentru instituțiile financiare globale: SAR-urile din această scurgere se referă la aproximativ 2 trilioane de dolari în tranzacții, dar reprezintă doar o mică parte din totalul rapoartelor depuse în cursul celor 17 ani .

De fapt, o parte a provocării pentru industrie este că amploarea provocării privind spălarea banilor este încă puțin înțeleasă. Statisticile exacte sunt greu de găsit, deși ONU estimează că ar putea valora până la 5% din PIB-ul global (7 trilioane de dolari). În UE, doar aproximativ 1% din veniturile ilegale sunt confiscate de autorități.

Printre tranzacțiile negre descoperite în scurgerea FinCEN sunt dovezi că un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a avut legături cu un sponsor major al Partidului Conservator, în timp ce alți oligarhi au evitat sancțiunile occidentale cumpărând opere de artă la Londra, potrivit BBC. Fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort, este, de asemenea, numit într-un SAR.

HSBC, Barclays Bank, JP Morgan, Standard Chartered și Deutsche Bank au ajutat toate la mutarea banilor murdari în întreaga lume.

Marea Britanie a fost numită „jurisdicție cu risc mai ridicat” de FinCEN din cauza numărului mare de firme cu sediul în țară (peste 3000) care sunt menționate în scurgeri.

Scurgerea în sine pare să fi venit de la FinCEN, dat fiind că SAR-urile au fost inițial emise de mai mulți creditori diferiți. Ca atare, incidentul poate fi pus împreună cu alte descoperiri majore de denunțare, cum ar fi Panama Papers și Paradise Papers.

FinCEN a reacționat furios la incident, susținând că documentele au fost transmise catre Departamentului Justiției și Oficiului Inspectorului General al Trezoreriei.

„Așa cum a afirmat FinCEN anterior, divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite, poate compromite anchetele de aplicare a legii și poate amenința siguranța și securitatea instituțiilor și persoanelor care depun astfel de rapoarte”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Regele Charles îl evacuează pe prințul Andrew din Palatul Buckingham

Prințul Andrew, căruia regina Elisabeta a II-a i-a retras onorurile regale și…

Liderul de rang înalt al ISIS, Bilal-al-Sudani, ucis într-o operațiune militară americană în Somalia

Administrația Biden a anunțat că forțele de operațiuni speciale americane au ucis…

Ucraina a doborât 47 din 55 de rachete rusești lansate în ultimele atacuri, afirmă comandantul-șef al forțelor ucrainene

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 47 din cele 55 de rachete trase…

SUA etichetează Grupul Wagner, susținut de Rusia, drept organizație criminală transnațională și impune noi sancțiuni

Statele Unite au impus noi sancțiuni grupului de mercenari Wagner, susținut de…

Ungaria se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei privind energia nucleară

Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva…