Laundered dollars hanging on a rope with clothespins

Instituțiile financiare globale nu au reușit în mare parte în ultimii ani să prevină spălarea banilor în masă legată de oligarhii ruși, mafioți și donatori ai Partidului Conservator, potrivit unui nou număr de documente divulgate.

Peste 2000 de rapoarte de activitate suspectă (SAR) depuse la Rețeaua de executare a crimelor financiare (FinCEN) ale guvernului SUA între 2000 și 2017 au fost difuzate către diferite publicații, într-un efort aparent de denunțare menit să evidențieze amploarea activității infracționale în acest domeniu.

SAR-urile sunt depuse de bănci și de alții atunci când se suspectează o activitate ilegală, cum ar fi spălarea banilor. Deși acest lucru nu impune creditorului să nu mai facă afaceri cu clienții lui, băncile trebuie să știe cine sunt deținătorii de conturi și să oprească orice activitate care ar putea încălca legile internaționale privind spălarea banilor.

Cu toate acestea, amploarea sumelor implicate pare să evidențieze o problemă majoră pentru instituțiile financiare globale: SAR-urile din această scurgere se referă la aproximativ 2 trilioane de dolari în tranzacții, dar reprezintă doar o mică parte din totalul rapoartelor depuse în cursul celor 17 ani .

De fapt, o parte a provocării pentru industrie este că amploarea provocării privind spălarea banilor este încă puțin înțeleasă. Statisticile exacte sunt greu de găsit, deși ONU estimează că ar putea valora până la 5% din PIB-ul global (7 trilioane de dolari). În UE, doar aproximativ 1% din veniturile ilegale sunt confiscate de autorități.

Printre tranzacțiile negre descoperite în scurgerea FinCEN sunt dovezi că un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a avut legături cu un sponsor major al Partidului Conservator, în timp ce alți oligarhi au evitat sancțiunile occidentale cumpărând opere de artă la Londra, potrivit BBC. Fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort, este, de asemenea, numit într-un SAR.

HSBC, Barclays Bank, JP Morgan, Standard Chartered și Deutsche Bank au ajutat toate la mutarea banilor murdari în întreaga lume.

Marea Britanie a fost numită „jurisdicție cu risc mai ridicat” de FinCEN din cauza numărului mare de firme cu sediul în țară (peste 3000) care sunt menționate în scurgeri.

Scurgerea în sine pare să fi venit de la FinCEN, dat fiind că SAR-urile au fost inițial emise de mai mulți creditori diferiți. Ca atare, incidentul poate fi pus împreună cu alte descoperiri majore de denunțare, cum ar fi Panama Papers și Paradise Papers.

FinCEN a reacționat furios la incident, susținând că documentele au fost transmise catre Departamentului Justiției și Oficiului Inspectorului General al Trezoreriei.

„Așa cum a afirmat FinCEN anterior, divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite, poate compromite anchetele de aplicare a legii și poate amenința siguranța și securitatea instituțiilor și persoanelor care depun astfel de rapoarte”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…